Politie verdubbelt capaciteit cybercrimeteams
De cybercrimeteams richten zich ook op de preventie van digitale criminaliteit, vertelt plaatsvervangend korpschef Henk van Essen aan het AD. De teams dragen bijvoorbeeld bij aan het offline halen van software voor hackers.
Iedere regionale eenheid en de Landelijke Eenheid van de politie heeft een eigen cybercrimeteam. Ieder team moet na de uitbreiding uit ongeveer twintig werknemers bestaan.
Plannen waargemaakt
De politie liet begin dit jaar al tegenover AG Connect weten de komende jaren 145 extra agenten aan te willen nemen om (inter)nationale cybercrime te bestrijden. Die plannen heeft het nu dus waargemaakt.
In januari was al duidelijk dat het overgrote deel van die extra mankracht ingezet wordt bij de tien regionale teams. De overige agenten komen bij het team van de Landelijke Eenheid terecht, aldus de politie destijds.
Het aantrekken van de nieuwe agenten voor de cybercrimeteams was vastgelegd in de miljoenennota van 2018 en het Regeerakkoord.
Belang van data-analisten
De cybercrimeteams worden sinds begin dit jaar ook versterkt door vrijwilligers. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek op het dark web en delen hun bevindingen met de cybereenheden van de politie.
Van Essen benadrukt in het interview met het AD nu ook het belang van data-analisten bij de politie. Maar, benadrukt hij: "Data kan je vriend zijn, want je kunt ongelooflijk veel verbanden leggen, maar het is ook je vijand."
De grote hoeveelheden data die we tegenwoordig kunnen verzamelen, moeten namelijk ook geordend worden. Dat kost tijd en een hoop data-analisten die overzicht aan kunnen brengen in een brei van digitale informatie. "Zonder afbreuk te doen aan het werk van de rechercheur, want die heb je ook nog steeds keihard nodig."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee