Schade door gemelde online fraude flink gegroeid
Groei in online aan- en verkopen
In totaal ontving de Fraudehelpdesk in 2021 ongeveer 530.000 meldingen, meldt de organisatie, die deel uitmaakt van de Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland (SafeCin). Deze meldingen van oplichtingsgevallen zijn binnengekomen via het callcenter, de online-meldformulieren en de geautomatiseerde valse-e-mailcheck.
De Fraudehelpdesk stelt dat er een opvallende toename was in 2021 van het aantal meldingen over frauduleuze online aan- en verkopen. Die vorm van oplichting via internet is met ruim 25% gegroeid ten opzichte van 2020. Ook valt op dat slachtoffers vaker de dupe zijn van meerdere fraudevormen. De groei daarin bedroeg vorig jaar ruim 2.000% ten opzichte van eervorig jaar.
Bellen over 'boetes'
In de slotmaanden van 2021 zag de Fraudehelpdesk een explosieve toename van meldingen over geautomatiseerde telefoontjes. Deze robocalls kwamen zogenaamd van de politie of de Hoge Raad der Nederlanden. "Van de 1,5 miljoen website-bezoekers in 2021 zochten ongeveer 200.000 bezoekers naar informatie hierover", aldus de Fraudehelpdesk.
Het hulploket voor oplichting meldt dat de top 3 fraudevormen van 2021 qua meldingen bestaat uit cybercrime (wat hacken, phishing, computervredebreuk en malware omvat), identiteitsfraude (wat vooral uit hulpvragen via WhatsApp bestaat), en handelsplaats/webwinkelfraude. Qua slachtoffers is de top 3 echter anders: daar staat handelsplaats/webwinkelfraude op de eerste plaats, gevolgd door identiteitsfraude en dan voorschotfraude. Bij laatstgenoemde wordt mensen gevraagd om geld voor te schieten om iets te kunnen ontvangen. Datingfraude en valse leningen zijn concrete voorbeelden daarvan.
Gezond wantrouwen
Qua geleden schade komt de 'klassieke' beleggingsfraude ineens bovendrijven. Die vorm van oplichting zit flink in de lift. Het is in 2021 met 45% gegroeid om uit te komen op een geleden schade van 19 miljoen euro. Op twee staat voorschotfraude, en op drie identiteitsfraude. De Fraudehelpdesk adviseert mensen een gezond wantrouwen en alertheid bij het klikken op links, het verstrekken van gegevens, en het doen van betalingen. "Onthoud dat iedereen zich via internet en telefoon kan voordoen als een ander persoon of bedrijf." Een 'two-factor aanpak' verdient daarbij aanbeveling; dus via een ander communicatiekanaal verifiëren dat een persoon, transactie, claim, vordering, etcetera echt is.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee