Overslaan en naar de inhoud gaan

Van stoommachine naar computer

In het Verenigd Koninkrijk stonden de uitvinders van de stoommachine – Boulton en Watt – op de achterkant van het briefje van 50 pond. Sinds de 109de verjaardag van Alan Turing op 23 juni 2021 is daar verandering in gekomen: de beeltenis van Alan Turing is erop te bewonderen. Naar hem is ook de Nobelprijs voor Informatica vernoemd, als grondlegger van de informatica en de artificiële intelligentie.

Hij kraakte in WWII de Duitse Enigmacode met behulp van een machine, een voorloper van wat nu een computer is. Turing was openlijk over zijn homoseksualiteit en dat kwam hem na de oorlog duur te staan, met een veroordeling en zelfmoord. Hij werd maar 41 jaar. Na verontschuldigingen in 2009 door de Britse premier en een koninklijk pardon in 2013 is er nu dan het briefje van 50 pond als gebaar van erkenning en van zijn genie.

Wat niet iedereen weet is dat Alan Turing tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de VS werd uitgezonden om te bepalen of de daar ontwikkelde gecrypte digitale telefoon (waar Roosevelt en Churchill mee communiceerden) wel echt veilig was om mee te communiceren.

Turing vond deze zogenaamde SIGSALY weliswaar veilig maar te groot (10 m^2), te zwaar (50.000 kg), te duur (1 miljoen dollar) en te omslachtig. Het werkte met zogenaamde one-pad encryptie, waarbij je ruwweg van het signaal iets geheims aftrekt, en het aan gene zijde weer optelt. Dat geheim stond op langspeelplaten die je maar één keer mocht gebruiken en die nadien werden verbrand om ontcijfering te verhoeden. Turing realiseerde zich dat je dat ook kon doen met elektronica.

Bedenk je even: een voorloper van de mobiele telefoon en dan meteen gecrypt

In het geheim bedacht hij daarom met luitenant Bayley een speech secrecy system, genaamd Delilah. Zij wisten met elektronica de zaak terug te brengen tot 3 kastjes die hetzelfde deden maar dan kleiner, lichter, goedkoper en slimmer. Turing en Bayley bedachten EncroChat avant la lettre. Bedenk je even: een voorloper van de mobiele telefoon en dan meteen gecrypt. Maar door zijn eigen succes met het kraken van de Enigma was de oorlog eerder over, en werd Delilah niet in productie genomen.

Ook daar is wat aan gedaan. John Harper is hoofd van het project om de machines van Turing uit oude versies, zijn rapporten, tekeningen et cetera te reconstrueren; zowel de codekraker (de 'Turing Bombe' geheten) als zijn Delilah, zeg maar de encrochatmachine

Delilah was de opmaat voor Turings volgende project, de ACE, de Automatic Computing Engine. En dat ding wordt elke dag nog gereïncarneerd. Hoog tijd dat de Britten van de stoommachine af gaan.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (augustus 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in