Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilige DigiD-inlog in 2019 via rijbewijs

Nederlandse rijbewijzen die zijn uitgegeven vanaf juni dit jaar zijn al geschikt voor inloggen op DigiD met het hoogste betrouwbaarheidsniveau. Dit dankzij een nieuwe chip sinds 26 mei en de e-functie voor DigiD-inloggen sinds 4 juni. Ingebruikname kan echter pas volgend jaar.
DigiD - inloggen

Het wachten is onder meer op de Wet digitale overheid, die op 19 juni is ingediend bij de Tweede Kamer. “Afhankelijk van de voortgang van de behandeling door de beide Kamers zal inwerkingtreding naar verwachting in 2019 kunnen plaatsvinden”, verklaart staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij antwoordt op Kamervragen over de nieuwe chips in rijbewijzen en de toepassing daarvan voor inloggen op identificatiedienst DigiD.

Toch niet dit jaar

De komst van de rijbewijzen met de nieuwe chip zijn in lijn met de eerder al geopenbaarde planning. Deze omvat start van de uitgifte in het tweede kwartaal van dit jaar. In juni vorig jaar was er echter nog sprake van dat het veilige inloggen op DigiD via het rijbewijs in 2018 al realiteit zou zijn. Opname van de benodigde chip in identificatiebewijzen zou dan daarna volgen.

De inmiddels aan rijbewijzen toegevoegde functie voor DigiD-inloggen is voor sites van onder meer overheden, zorginstanties en pensioenfondsen. Hiervoor is een pilot uitgevoerd, met ongeveer 200 deelnemers, geeft Knops aan. De uitkomsten van deze proef met inloggen op het hoogste Europese betrouwbaarheidsniveau worden momenteel verwerkt.

Pilot, productie en wet

“Bij een succesvolle uitkomst van de pilot kunnen burgers vanaf een nog nader te bepalen moment inloggen met gebruikmaking van de chip op het rijbewijs”, antwoordt de staatssecretaris. “Dit tijdstip wordt onder andere bepaald door het moment waarop de benodigde functionaliteit in productie is genomen en de vereiste onderdelen van de Wet digitale overheid in werking zijn getreden. ”

Knops verwacht dat de benodigde wet in 2019 wordt aangenomen, maar dan is DigiD-inloggen op het veiligste niveau niet meteen realiteit voor iedereen met een rijbewijs. “De wet zal overigens gefaseerd worden ingevoerd, afhankelijk van de mate waarin de uitvoerende organisaties in staat zijn te voldoen aan de gestelde eisen en gebruikers beschikken over de inlogmiddelen.”

Initiële pin-code

Terwijl de inlogfunctionaliteit niet door gemeenten hoeft te worden geactiveerd, is daarvoor wel infrastructuur nodig. Burgers moeten de nieuwe inlogfunctie zelf online activeren en kunnen daarbij steunen op een helpdesk. Voor dit activeren ontvangen burgers een pincode die de overheid aanmaakt en op veilige wijze aanreikt.

“De initiële pin wordt op een dusdanig beveiligde wijze verstrekt dat die enkel bruikbaar is door de burger voor wie die initiële pin is bedoeld. Op de DigiD website kan de burger daarmee het e-Rijbewijs activeren en een zelfgekozen pin instellen.”

‘Actief informeren en ontzorgen’

Zodra de nieuwe inlogfunctie kan worden gebruikt, ergens komend jaar, ontvangen burgers met een nieuw rijbewijs dan de pincode. “De burgers die vóór dat moment een rijbewijs met de nieuwe inlogfunctie hebben verkregen, kunnen vanaf dat moment de behorende pincode zelf aanvragen. De burger wordt hierover actief geïnformeerd en ontzorgd.”

Staatssecretaris Knops noemt in zijn antwoorden op de Kamervragen nog uitgiftecijfers over rijbewijzen. “Naar verwachting worden er tot aan 1 januari 2019 ruim 1 miljoen rijbewijzen uitgegeven. In 2019 worden er gemiddeld een half miljoen rijbewijzen per kwartaal uitgegeven.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in