'Verplichte updates door wetsvoorstel Nederland'
De door het kabinet voorstelde verplichting voor ondersteuning qua updates via verkopers van bijvoorbeeld telefoons en televisies wordt gemeld door het AD. Vanaf 2021 moeten verkopers ervoor zorgen dat een apparaat "minimaal blijft functioneren op hetzelfde niveau als ten tijde van de aankoop". Dat betekent dat verkopers geregeld software- en beveiligingsupdates moeten geven.
Korte 'houdbaarheid'
Op dit moment is zo’n wettelijke plicht er niet. Nu worden veel apparaten verkocht waarvan de updates al na korte tijd stoppen, waardoor ze snel verouderd zijn en niet meer goed werken. Eerder heeft de Consumentenbond hierover al aan de bel getrokken en zelfs een zaak aangespannen tegen Android-reus Samsung. Doel was om die fabrikant te verplichten tot langere tijd updates uitbrengen voor relatief oudere smartphones.
Het ging daarbij zowel om de snelheid van doorgifte van Android-updates als ook om de totale duur waarin updates worden doorgegeven voor toestellen. In de praktijk blijken updates voor Google's mobiele besturingssysteem vaak laat door te druppelen via toestelfabrikanten, en dan voor slechts beperkte tijd. Uiteindelijk is die zaak verloren: de Haagse rechter heeft bepaald dat de Consumentenbond de securityrisico's van uitblijvende Android-updates onvoldoende heeft bewezen.
Beveiliging en fragmentatie
Ook Android-maker Google heeft de afgelopen jaren pogingen gedaan om toestelmakers ertoe te brengen om updates voor het mobiele besturingssysteem te distribueren voor hun hardware. Tot op heden zonder algemeen succes. Voor Google speelt hierbij ook de kwestie van security, maar tegelijkertijd het platformprobleem van fragmentatie wat weer impact heeft op het app-landschap. Android kampt al jaren met het fenomeen van oudere, in gebruik blijvende versies.
In het wetsvoorstel van het Nederlandse kabinet staat dat updates verplicht worden voor een periode 'die de consument redelijkerwijs kan verwachten’. Hoe lang dat precies is, moet de komende tijd nog duidelijk worden. Het is een Europese plicht, die in de hele EU gaat gelden. Opvallend is dat hierbij de verkoper verantwoordelijk wordt gesteld, en niet (direct) de fabrikant of de softwareleverancier. Daarmee geldt de plicht voor álle spullen en digitale diensten die binnen Europa worden verkocht, schrijft het AD.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee