Fieldlab zet Unlock-app buiten de deur
Na een theatervoorstelling, twee voetbalwedstrijden in de eerste divisie, een zakelijk congres, twee dancefestivals en twee popfestivals was de wedstrijd Nederland-Letland het negende testevenement dat Fieldlab organiseerde. Dat was mogelijk met op het oog eenvoudige technologie: covid-19-testuitslagen worden opgeslagen in de app, die ook de persoon identificeert, zonder dat de organisator bij de toegangscontrole hoefde te weten wie diegene is.
Eind 2020 werkte Fieldlab met zo’n app Unlock, die stoelde op technologie van Ida Wallet van Rabobank. Die hanteert de zogenoemde Self-Sovereign Identity (SSI) waarop veel partijen apps bouwen voor databeheer in regie door individuen die zo min mogelijk identificerende gegevens overdragen aan bedrijven en overheden
Rabo was onderdeel van een consortium met de Dutch Blockchain Coalition, TNO, Deloitte, advocatenkantoor CMS, stichting Rinis, blockchainbedrijf Ledger Leopard en IBM. Het overkoepelende stichtingsbestuur werd gevormd door Peter Verkoulen, chef van Dutch Blockchain Coalition, en decaan Johanna van der Leun van de juridische faculteit van Universiteit Leiden.
Het zware gewicht van deze samenwerking kon niet voorkomen dat ze door het ministerie van VWS buiten de deur zijn gewerkt in de Fieldlab-testen. Plotseling is Unlock niet meer in beeld. Geen van de partijen wil er iets over zeggen. Een uitzondering is Rabobank, dat ook uit het consortium Unlock is gestapt, en uitleg biedt: “We hebben heel goed samengewerkt en veel geleerd, maar het ministerie kiest voor eigen regie voor de ontwikkeling van een app. Jammer, maar helaas, maar ook begrijpelijk. Wij gaan nu voor onze eigen kansen in de markt met het doel Ida Wallet groot te maken. Binnen het Tech Lab van Rabo kunnen we snel zelfstandig ontwikkelen met talenten van de technische universiteiten”, zegt Joris Lange, Innovation Lead van Ida.
5 miljoen euro
Het ministerie van VWS heeft zelf de bouw van een app ter hand genomen onder de naam CoronaCheck en een eigen team samengesteld van ontwerpers, onderzoekers, ontwikkelaars, testers en technici. "We werken niet met Unlock", bevestigt de woordvoerder, die als reden opgeeft dat het departement zelf de regie wil houden en open source eist: “We doen dit op dezelfde wijze als bij de CoronaMelder; een open ontwikkelproces waarin iedereen kan meekijken en kan meehelpen. Zo zijn er regelmatig sessies met experts uit de tech community Code4NL, worden alle documenten online gepubliceerd en wordt de software onder opensourcelicentie gepubliceerd.” Dat mag wat kosten: de verwachting is dat de totale uitgaven van de ontwikkeling van sec de app al bijna 5 miljoen euro zal bedragen.
Het plan is dat de gebruiker na het doen van een coronatest het testresultaat via de app ophaalt. Dit kan alleen als er een negatief resultaat is. De app ontdoet het testresultaat van persoonsgegevens, zorgt voor een digitale ondertekening en toont het bewijs (in de vorm van een QR-code). Hoe de app er uit komt te zien is online gepubliceerd en de code staat op Github
De Europese Commissie heeft op 17 maart haar plannen gepresenteerd voor een internationaal uitwisselbaar bewijs, waar zowel testen, vaccinatie als recovery deel van kan uitmaken. De Nederlandse oplossing zal compatibel worden gemaakt met de Europese standaarden, aldus VWS.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee