Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemingsraad UWV naar rechter om ICT-plan

De ondernemingsraad van UWV stapt naar de rechter om plannen voor ICT-vernieuwing tegen te houden. Het huidige plan gaat 500 miljoen euro kosten. Het personeel denkt dat het project gedoemd is te mislukken en stoort zich aan de stevige salarissen voor ICT-managers.

Bestuursvoorzitter Fred Paling wil de verouderde software bij UWV in stappen updaten of vervangen. Hij kondigde eerder aan dat er vanaf 11 maart vier nieuwe managers bijkomen. De ondernemingsraad wil dat de ondernemingskamer dat voorkomt. Gevreesd wordt dat de komst van de vier tot bestuurlijke chaos leidt. “Dit is al tweeënhalf jaar pure chaos, die maar niet naar buiten komt”, zeggen twee werknemers die anoniem willen blijven vandaag in de Volkskrant.

ICT-vernieuwingen bij UWV

Het UWV heeft een roerige tijd achter de rug als het gaat om ICT-vernieuwingen. In 2004 begon Capgemini aan de bouw van een nieuw administratiesysteem dat 14 miljoen euro zou gaan kosten. Maar in 2011 bleken de kosten te zijn opgelopen tot bijna 400 miljoen euro. In 2008 werd een nieuw systeem voor WIA-uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid afgeblazen ter waarde van bijna 90 miljoen euro. UWV besteedt jaarlijks ongeveer een kwart miljard euro aan automatisering.  
Om de ICT-vernieuwing in goede banen te leiden, is onlangs de ‘IV-transitie’ op poten gezet: een compleet nieuwe inrichting van de informatievoorziening. Hierbij moeten IV-managers agile leiding gaan geven. De OR is bang voor ‘te veel sturing en bureaucratie’ en is bezorgd over de hoge kosten van het project.

Onomkeerbare stappen

Paling kondigde op 11 februari per brief (die in handen is van de Volkskrant) aan de bezwaren van de OR te zullen negeren. In de brief aan de OR schrijft Paling: ‘Na twee jaar van overleg is het punt bereikt dat we moeten overgaan tot het nemen van een besluit dat afwijkt van het advies (van de OR, red.).’ De UWV-baas kondigt aan dat vanaf 11 maart ‘onomkeerbare stappen’ worden gezet. Mensen hoeven volgens Paling niet te vrezen voor hun baan, maar er komen wel vier directeuren en managers bij.

Onduidelijke sturingslijnen

Sindsdien is de impasse tussen werkvloer en top compleet. In interne communicatie waarschuwt de OR voor ‘onduidelijke sturingslijnen en diffuse verantwoordelijkheden en bevoegdheden’, schrijft de Volkskrant. De OR is inmiddels naar de Ondernemingskamer gestapt. Als de Ondernemingskamer de werkvloer in het gelijk stelt, moet Paling de reorganisatie terugdraaien. Experts vrezen dat de organisatie dan helemaal niet meer te besturen is.

De OR en de Raad van Bestuur hebben in een gezamenlijke reactie laten weten met elkaar in gesprek te blijven om te kijken of de verschillen nog te overbruggen zijn. “UWV heeft begrip voor de zorgen die de ondernemingsraad heeft geuit en we hebben lang en intensief met elkaar overlegd om verschillen van inzicht te overbruggen”, laat de directie weten.

De raad van bestuur is niet gelukkig dat de OR een gang naar de ondernemingskamer wil, maar laat weten dit ‘met vertrouwen tegemoet te zien’.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in