Overslaan en naar de inhoud gaan

Teams verdwijnt uit Office365, of toch niet?

Microsoft is van plan naast de reguliere Office/Microsoft365 mét Teams ook een variant te gaan aanbieden zónder Teams. Het is een poging tegemoet te komen aan de bezwaren die de EU heeft tegen misbruik van de marktmacht van Microsoft op het gebied van kantoorsoftware.
Teams, app icon
© Microsoft
Microsoft

De bezwaren van de EU vloeien voort uit klachten die zijn ingediend door andere aanbieders van videovergaderdiensten waaronder Slack. Zij zeggen dat Microsoft met de automatische bundeling van Teams en Office/Microsoft365 het gelijke speelveld voor aanbieders van videovergaderdiensten frustreert. Slack protesteert al jaren tegen deze praktijk, memoreert The Register. Vorige maand was er volgens bronnen van de nieuwsdienst al sprake van dat Microsoft overwoog tegemoet te komen aan de bezwaren door Teams los te koppelen van het pakket kantoorsoftware.

Uit bronnen van Reuters blijkt nu dat de loskoppeling vooral bestaat uit een cosmetische ingreep. Het bedrijf zou de EU tegemoet willen komen door op de prijslijst ook een variant van Office/Microsoft365 te vermelden zonder Teams. Volgens The Register wil de woordvoering van de EU verder geen commentaar geven op dit plan omdat het onderzoek naar de klachten die zijn ingediend nog gaande is. Ook Salesforce - sinds 2020 de eigenaar van Slack - wil geen commentaar geven op de vermoedelijke plannen van Microsoft.

Meer bezwaren tegen Office-macht Microsoft

De bezwaren tegen bundeling van Teams met het Office-pakket zijn niet de enige klachten tegen vermeend machtsmisbruik van Microsoft op het gebied van zakelijke softwarediensten. Ook tegen het bundelen van de OneDrive-cloudopslag zijn bezwaren ingediend bij de EU door onder meer Nextcloud, OVHcloud en de Danish Cloud Community. Volgens een bron van The Register zou Microsoft graag de kwesties op individuele basis met de klagende concurrenten oplossen in plaats van te komen tot sectorbrede regelingen. Die bron is het daar duidelijk niet mee eens. Er moeten regelingen op basis van algemeen geaccepteerde principes komen die gelden voor de alle cloudinfrastructuur-aanbieders. Die regels moeten transparant en helder zijn en handhaafbaar, is de mening van deze bron.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in