Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat Zoom en Teams niet hebben, probeert Watercoolr in te vullen

De toevallige ontmoetingen en de kleine casual praatjes zijn elementen die nog niet goed digitaal zijn ingebed in de tools voor werken op afstand. En die zijn wel belangrijk, voor het groepsgevoel en het ontstaan van nieuwe ideeën. Watercoolr, een net geïntroduceerde app van videochatbedrijf Shindig, lijkt een stap in de goede richting te zetten.
Watercooler
© Shindig
Shindig

Videovergaderen hebben we best geleerd de afgelopen twee jaar. De meestgebruikte apps daarvoor - Teams, Zoom en WebEx - hebben een snelle evolutie doorgemaakt. Zo is duidelijk dat vergaderen met meer dan 5 mensen lastig is. Er zijn dan strikte regels vereist om te zorgen dat iedereen die dat wil, het woord krijgt en dat mensen niet door elkaar gaan praten. Maar met meer dan 10 mensen is een videovergadering hooguit geschikt voor een toespraak. Dus kwam er de functionaliteit van breakout rooms of private rooms. De groepsvergadering breekt daarbij dan op in subgroepjes die naderhand weer samenkomen en hun resultaten georganiseerd delen. Best te doen.

Wat nog altijd ontbreekt, is het faciliteren van dat onverwachte lunchgesprek of dat ongeplande gesprek bij de koffiemachine of de waterkoeler. Idem dito ontbreekt het - in een drukke ruimte waar veel verschillende collega's bij elkaar samen komen - aan de mogelijkheid om even aan te haken bij dat gesprek dat interessant lijkt. Shindig - een bedrijf opgericht in 2009 door ondernemer en tv-producent Steve Gottlieb - heeft zich toegelegd op een videochatplatform dat aardig in die leemte lijkt te voorzien.

Even ertussenuit voor een praatje

Uit een introductievideo van Watercoolr suggereert het bedrijf dat werknemers op het platform inloggen op het moment dat ze even uit hun gewone werk stappen. Dus bij de koffiepauze, de lunch, even tussendoor om de gedachten te verzetten, of na het werk voor een virtuele borrel. Op het scherm wordt duidelijk wie er verder aanwezig zijn via hun videokanaal. Pas door een collega aan te klikken in dat overzicht komt de geluidsverbinding met die persoon tot stand.

Er kunnen meer mensen aanhaken en die vormen dan ook visueel op het scherm een groepje. Met een schuin oog kunnen ook andere groepjes in de gaten gehouden worden. Is er een andere collega die je even wil spreken, of lijkt er een interessant groepje te ontstaan, dan kun het huidige gesprek beëindigen en je met een muisklik mengen in een ander gesprek.

Géén ster-architectuur

Gottlieb legde tegenover ZDNet uit waar het essentiële verschil zit tussen zijn Watercoolr en de concurrentie. Zoom, Teams, Bluejeans en alle andere aanbieders van videovergaderdiensten zijn gebouwd rond een enkel audiokanaal en een enkele conversatie waarin iedereen participeert. Het is een simpele ster-architectuur. Dat gaat prima voor 4, 6 of 8 mensen, niet zo goed voor 14, 16 of 18." De technologie van Watercoolr "maakt een reeks gelijktijdige conversaties mogelijk, terwijl iemand wel de andere conversaties kan zien maar niet horen."

Iedereen kan dus wel de lipbewegingen en de lichaamstaal zien van de deelnemers aan andere conversaties en zo een idee krijgen van wat daar besproken wordt. Een goede liplezer weet er zelfs meer uit af te leiden, misschien wel de laatste bedrijfsroddel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in