'Windows 10 spoedig slechts emulatielaag op Linux'
Het is niet de eerste keer dat Eric Raymond het einde aankondigt van Microsofts interesse in het eigen desktopbesturingssysteem. In 2002 voorspelde hij al dat wanneer de prijs van een pc onder de 350 dollar zou zakken het voor de OEM's niet interessant meer zou zijn om er Windows op te zetten vanwege de vereiste hoge afdracht aan Microsoft.
Microsoft verdient nu het meest aan de Azure-clouddiensten. Windows is slechts een bijproduct, waarbij de pc-markt ook nog eens steeds verder inzakt. Er komt een punt waarop geen winst meer te behalen valt met het desktopbesturingssysteem. Het ligt dus voor de hand dat Microsoft zijn investeringen vooral in de verdere ontwikkeling van Azure zal willen steken. "Dat volgens geruchten tegenwoordig meer gebruik maakt van Linux-servers dan van Windows", zegt Raymond.
Hij schetst in een blog twee intrigerende ontwikkelingen in de recente evolutie van het besturingssysteem van Microsoft: de aandacht voor Windows System for Linux (WSL) en het geschikt maken van Edge voor Ubuntu. Volgens Raymond werken Microsoft-ontwikkelaars ook aan het toevoegen van eigenschappen aan de Linux-kernel om WSL te kunnen verbeteren.
Windows business software op Linux
Hij wijst ook op Proton, een emulatielaag die het mogelijk maakt Windows-games te gebruiken op Linux. "Games zijn de meest veeleisende stresstest voor een Windows emulatielaag, veel meer dan zakelijke toepassingen. We zijn mogelijk al op een punt dat Proton-achtige technologie ver genoeg is om Windows business software op Linux te draaien. Als dat niet zo is, komt dat moment binnenkort."
Voor Microsoft zou deze verandering grote voordelen hebben, omdat dan een belangrijk deel van de ontwikkeling van het besturingssysteem buiten de deur plaatsvindt. "Het beste bewijs [voor deze strategie, red] is dat Microsoft al de Edge-browser heeft ge'port' zodat deze onder Linux kan draaien."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee