Gloeien maakt grafeen beter
Het kernbegrip is 'gloeien', het verhitten van lagen grafeen, zodat hun chemische opbouw anders wordt. In tegenstelling tot het uitgloeien in de metallurgie wordt bij grafeen niet gewerkt met temperaturen tussen de 700 en 900 graden Celsius. Het materiaal wordt niet heter gemaakt dan 80 graden C. Zuivere lagen grafeen (koolstof in een zeshoekig rooster) bestaan haast niet, er zitten altijd andere atomen op die een verbinding zijn aangegaan met de koolstofatomen.
Wegbranden
Door het materiaal te verhitten, gaan de vreemde atomen - met name zuurstof - zogeheten clusters vormen. De zuurstofatomen klitten samen, zodat gebieden zonder zuurstof (lees: met alleen maar koolstof) ontstaan. Die gebiedjes laten licht makkelijker door, wat van pas komt bij de productie van zonnecellen. Ook de geleiding van zuivere koolstof is beter.
Samenwerking
Bij het onderzoek is samengewerkt met een team van de Universiteit van Berkeley. Deze week worden de bevindingen van de onderzoekers gepubliceerd in het chemie-katern van het blad Nature.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee