Overslaan en naar de inhoud gaan

Google trekt van leer tegen hype van AI-vrezenden

"Het verhaal is gegaan van 'Oh, wat erg dat AI zo'n mislukking is' naar 'Oh, wat erg dat AI zo'n succes is', stelt Mustafa Suleyman, de voormalig CEO van het Britse DeepMind dat vorig jaar door Google werd overgenomen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Suleyman trok van leer tegen doemdenkers als astrofysicus Stephen Hawking, Microsoft bestuurder Bill Gates en Tesla en Space X-CEO Elon Musk op een congres over Deep Learning waar The Wall Street Journal over bericht. De door Suleyman gewraakte IT-prominenten wezen het afgelopen jaar op het gevaar dat computers zo slim worden dat ze zelfstandig schade kunnen berokkenen aan de mensheid."Vanuit ons perspectief heeft deze existentiële discussie de aandacht afgeleid van de zaken waar het werkelijk om gaat, de ethische en veiligheidsaspecten van deze technologie."

Suleyman heeft die twee onderwerpen hoog zitten. Dat Google zich hard ging maken voor het opzetten van een publiek overlegplatform rond kunstmatige intelligentie, met daarin academici, beleidsonderzoekers, economen, filosofen en juristen, was zelfs een voorwaarde voor de overname van zijn bedrijf DeepMind.

Té slimme computers handelen op eigen initiatief

Suleyman was zelf een van de aanstichters van de discussie rond té slimme robots nadat zijn bedrijf vorig jaar een artikel publiceerde in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Nature. Zijn groep beschreef daarin onderzoek naar een computer die beter Atari-spelletjes kon spelen dan de meeste mensen. De computer kon op eigen initiatief ervaring opdoen uit spellen die hij eerder had gespeeld.

Suleyman: "Wij denken dat AI een geweldig krachtig hulpmiddel is waar we de controle over hebben en dat we kunnen sturen, waarvan we de krachten kunnen beperken net zoals elk gereedschap dat we gebruiken in de wereld om ons heen, of het nu om wasmachines gaat of tractoren. We bouwen ze om de mensheid verder te helpen, niet om ons te vernietigen."

Suleyman werkt nu met zo'n 140 man in een divisie van Google X-labs in Londen. Deep Learning is een van de nieuwe gereedschappen waarmee de analyse van big data en slimme toepassingen van Internet of Things mogelijk worden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in