Overslaan en naar de inhoud gaan

'Honey, I shrunk the computer!'

Dat meldt Backchannel, dat een interview had met assistent-professor 'electrical engineering' Prabal Dutta van het Michigan Micro Mote-project aan de universiteit van Michigan. Dutta's grootste zorg op dit moment: laat de computers niet uit je handen vallen. Niet omdat ze dan stuk gaan, maar omdat je ze nauwelijks meer terugvindt. De computers waar Dutta mee werkt, zijn slechts anderhalve kubieke millimeter groot.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Smart dust

De motes, zoals de minicomputertjes genoemd worden, zijn bedoeld als slimme sensoren.Maar het zijn wel degelijk volwaardige computertjes: ze beschikken over de mogelijkheid tot data-invoer, kunnen die input verwerken aan de hand van een programma - dat geladen wordt via een stroboscoop - en kunnen op grond van de algoritmes in dat programma data verwerken en weer uitvoeren via een draadloze verbinding. Daarnaast zitten er sensoren in voor temperatuur en licht, en natuurlijk een accu'tje dat door licht wordt opgeladen.

Dutto bouwde voort op werk dat voorgangers David Blaauw en Dennis Sylvester deden aan sensoren die de oogdruk in het oog van leiders aan glaucoom kunnen meten; dat geeft een idee van de toepassingen. Eerder al werkte aan de universiteit van Berkeley professor Kristofer Pister aan het verkleinen van computers, memoreert Backchannel. Pister bracht zijn werk op de markt in 2003, toen hij een werkend computertje zo groot als een suikerklontje had ontwikkeld; daarna kwam hij niet meer aan verdere miniaturisatie toe. Maar Pister bedacht wel de naam van nog kleinere computertjes waarvan Dutta nu de eerste voorbeelden presenteert: smart dust.

Slimme sensoren voor tal van toepassingen

De motes zijn klein genoeg om bijvoorbeeld een hersentumor van nabij te bekijken. Maar Dutta ziet ook allerlei toepassingen in slimme apparatuur - zoals douchekoppen die zelf hun waterverbruik meten - en als sensor in gevaarlijke of potentieel gevaarlijke situaties, zoals in een kolenmijn.

Behalve de afmetingen maakt ook het energiegebruik deze superkleine computertjes geschikt voor talloze toepassingen. Door een nieuw ontwerp werd het energieverbruik 23 procent teruggebracht. In standby-modus gebruikt een mote slechts 8 nanowatt.

De ontwerpen van de M3, zoals de motes worden aangeduid, komen beschikbaar via de website mbus.io zodra het licentiebureau van de universiteit daar toestemming voor geeft. Dutta en collega's gaan zelf ook de markt op met hun vinding via het bedrijf CubeWorks. Dat is al in gesprek met makers van wearables. De M3 heeft al wel een plaatsje weten te verwerven in het Computer History Museum in Californië.

Onderstaande video geeft een beeld van de M3 waar men aan de universiteit van Michigan aan werkt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in