Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-rapport rekenkamer blijkt puinhoop

De Tweede Kamer had al in 2010 om het onderzoek door de Algemene Rekenkamer gevraagd om meer greep te krijgen op de ICT-uitgaven van de overheid. De zogeheten 'leveranciersafhankelijkheid' speelt daarbij een voorname rol. Overheden zitten zo diep gevangen in de technische aanpak van bepaalde ICT-leveranciers dat er afhankelijkheid is ontstaan.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het rapport moest vooral duidelijk maken of het gebruik van 'open standaarden' en 'open source software' verandering in deze situatie zou brengen en hoeveel daarmee bespaard kon worden.

'De effecten van open systemen zijn verwaarloosbaar'

In het rapport dat de Rekenkamer voorjaar 2011 uitbracht, luidde de belangrijkste conclusie dat er geen noemenswaardige baten te verwachten zijn van de inzet van open ICT-techniek. Direct al na het verschijnen kwam er van verschillende zijden kritiek op de kwaliteit van het Rekenkamerrapport.

Onderzoekers Tineke Egyedi en Bert Enserink van de Technische Universiteit Delft zagen hierin aanleiding het ICT-rapport aan een nader onderzoek te onderwerpen, waarbij zij zich om praktische redenen moesten beperken tot 'open standaarden'. Ook zij concluderen nu dat de wetenschappelijke aanpak van de Rekenkamer ernstige gebreken vertoont. De belangrijkste onderzoeksvragen van de Tweede Kamer zijn feitelijk onbeantwoord gebleven.

Verkeerd beeld geschetst

Ze waarschuwen ervoor dat desondanks aan dit rapport veel waarde wordt toegekend, vooral in het buitenland op basis van de solide reputatie die de Algemene Rekenkamer als Hoog College van Staat geniet. Ze bepleiten het uitbrengen van een Engelse vertaling van het rapport, zodat buitenlandse overheden en kennisinstellingen zelf over de waarde ervan kunnen oordelen. Egyedi en Enserink concluderen ook dat eerder onderzoek wel degelijk baten van open standaarden zichtbaar heeft gemaakt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in