Interactieve mouw biedt uitkomst voor mensen in isolement
Daarom onderzoek HvA-onderzoeker Aduen Darriba Frederiks en PhD-kandidaat Gijs Huisman van de TU Twente de mogelijkheden van TASST. Met behulp van de interactieve mouw kunnen mensen elkaar op afstand aanraken.
Sensoren van wol
Zowel de ‘zender’ als ‘ontvanger’ draagt zo’n mouw. Gevoelige sensoren van geleidende wol pikken het op wanneer er over de mouw geaaid word of erin geknepen of erop geklopt wordt. De mouw zendt dit signaal uit naar de ontvanger, die deze aanraking vervolgens op zijn arm voelt via zijn eigen mouw. In de mouw zitten namelijk ook kleine vibratiemotoren, zoals de motortjes in mobiele telefoons, die een sensatie van aanraking geven.
Aai in ziekenhuis of ruimtestation
Ben Kröse is als lector Digital Life bij het TASST-project betrokken. “De social touch-technologie is bedoeld om een gevoel van intimiteit op te roepen. Met deze techniek wordt al geëxperimenteerd in de gaming-industrie en in de erotiekbranche, maar wij richten ons juist op de zorg. We onderzoeken hoe we TASST kunnen inzetten voor mensen die in een isolement zitten, bijvoorbeeld omdat ze in een ziekenhuis liggen of in een ruimtestation verblijven", licht Kröse toe aan FMT Gezondheidszorg.
Ook voor blinden en slechtzienden
Kröse onderzoekt daarnaast hoe aanraking op afstand de zelfredzaamheid van kwetsbare mensen kan vergroten, bijvoorbeeld bij ouderen die langer thuis blijven wonen. De onderzoekers van de HvA en TU Twente werken ook samen met Bartiméus, expertise-organisatie voor blinden en slechtzienden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee