Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet maakt zorg persoonlijker

Aarts deed bij MijnZorgnet, een dochterorganisatie van UMC St Radboud, onderzoek naar het verbeteren van persoonsgerichte patiëntenzorg, ook wel ‘personalized medicine’ genoemd. MijnZorgnet biedt patiënten, mantelzorgers, zorgverleners en zorginstellingen diverse open en besloten digitale ontmoetingsplaatsen aan. “Het klinkt tegenstrijdig, dat het onpersoonlijke internet een belangrijke bijdrage kan leveren aan het persoonlijker maken van de zorg. Toch blijkt het zo te kunnen werken.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Bij een individuele benadering van de patiënt, waarbij zijn of haar persoonlijke situatie, vragen en emoties centraal staan, kan het internet een grote rol spelen”, concludeert Aarts.

Toegankelijkere zorg en emotionele steun

Aarts richtte zich vooral op vruchtbaarheidsproblematiek en werkte mee aan meetinstrumenten waarmee zorgverleners kunnen bepalen hoe persoonsgericht de zorg is aan mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Verder heeft ze enkele fertiliteitsklinieken in het land geholpen bij het opstarten van een besloten online community of digitale poli. Patiënten zijn volgens haar enthousiast over deze community's. “Ze vinden dat de zorg er toegankelijker door wordt, ze kunnen hun vragen goed kwijt en ze zijn blij met het lotgenotencontact en de emotionele steun.”

Lastig van de grond te krijgen

De promovenda merkte dat het lastig was om in de vruchtbaarheidsklinieken online community's van de grond te krijgen. De fertiliteitsteams hebben volgens Aarts soms een andere perceptie van de werkelijkheid dan patiënten. “Ze kunnen lang niet altijd goed inschatten hoe een individuele patiënt de zorg ervaart, ook al hebben ze als team nog zoveel ervaring, en zien het nut van een online community niet altijd in.” Als ze aan de slag gaan met de community's raken de zorgverleners enthousiast, omdat ze een goed beeld krijgen van vragen en emoties die voor een individuele patiënt wezenlijk zijn. Bovendien kunnen ze gericht reageren en krijgen ze relevante feedback, waardoor ook zorgverleners de online community's uiteindelijk als zinvol ervaren.

Bouw je eigen online ziekenhuis

Daarnaast concludeert Aarts dat de zogenoemde PZC (persoonlijke zorg community), de persoonlijke digitale ontmoetingsplaats die iedereen desgewenst voor zichzelf kan inrichten, ‘een zeer kansrijke faciliteit is, die de kwaliteit van de zorg in meerdere opzichten ten goede komt’. Zij deed een pilot met PZC’s waarbij patiënten niet alleen kunnen chatten met zorgverleners, maar ook hun persoonlijke gegevens opslaan en een blog bij kunnen houden. “Zo bouw je als het ware je eigen online ziekenhuis op.”

Aarts promoveert op 12 september aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in