Overslaan en naar de inhoud gaan

Micro-windmolentjes laden mobieltje in paar minuten op

De oplossing die ze bedachten bestaat uit panelen met micro-windmolentjes die bijvoorbeeld op de hoes van een smartphone worden gemonteerd. En bij micro hebben we het dan over apparaatjes waarvan er 10 op een korrel rijst passen, en honderden tot duizenden op een beschermhoes van een smartphone.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Wat precies de energie-opwekkingscapaciteit van de windmolentjes is, laten de onderzoekers in het midden. Maar ze claimen dat een hoes met enkele honderden van die molentjes volstaat om een smartphone met enkele minuten heen en weer zwaaien weer voldoende lading te geven om te bellen of te internetten.

De reden dat hun werk nu in de belangstelling komt, is dat ze een belangrijk probleem bij het bouwen van dit soort ministructuren hebben opgelost. Waar eerdere pogingen stuk liepen op de broosheid van het materiaal, is onderzoeksassistent Smitha Rao er nu in geslaagd deze windmolentjes met op zich bekende productietechnieken te laten ontstaan uit een nikkellegering die wel voldoende weerstand heeft. Proeven wezen uit dat de zo gecreëerde micro-windmolentjes - mede dankzij een slim aerodynamisch ontwerp - harde kunstmatig opgewekte luchtstromen konden doorstaan zonder breuk of vervorming.

Interesse om techniek in productie te nemen

Voor Rao en haar begeleider, prof. J.-C. Chiao, zou een hulpmiddeltje om smartphones op te laden nog maar het begin zijn. Door de eenvoud van productie zouden met de techniek panelen met duizenden windmolentjes kunnen worden gemaakt voor toepassing in apparaten op plaatsen waar het aanleggen van een elektriciteitsleiding onpraktisch is, of simpelweg als extra bron van elektriciteitsopwekking.

Het Taiwanese WinMEMS - dat zoals de naam aangeeft gespecialiseerd is in 'micro electrisch-mechanische systemen' - heeft inmiddels interesse getoond om met de techniek producten te ontwikkelen. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, en zo ja op welke termijn, is op dit moment onduidelijk.Wel heeft het en video'tje op zijn site geplaatst om de werking van het windmolentje te illustreren:


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in