Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Nederland kan nieuwe ASML’s krijgen, maar alleen met Nationale Hightech Strategie’

Nederland kent al een waardevolle hightechindustrie, met succesvolle en internationaal belangrijke bedrijven als ASML, ASMI en Philips. In 2040 kan daar nog een handvol nieuwe bedrijven bijkomen, zegt TNO in een nieuwe whitepaper. Maar alleen als Nederland een nationale hightechstrategie opzet, vanuit zowel bedrijven en kennisinstellingen als de overheid. “Denk verder dan ASML”, luidt de boodschap van Arnoud de Jong, Managing Director van TNO High Tech Industry.
Robotarm met chip
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Nederland mag dan een klein land zijn, maar het blinkt uit in complexe productie. Neem de chipsector als voorbeeld: het maken van een chip is erg ingewikkeld en bestaat uit vele stappen, met ieder eigen componenten. Hoewel de meeste chips in het buitenland in elkaar worden gezet, levert Nederland een aantal ‘control points’, zoals De Jong het noemt tijdens de presentatie van de whitepaper ‘Hightechindustrie 2040’. Deze ‘control points’ zijn bedrijven die ergens zó sterk in zijn en zó belangrijk zijn in de keten, dat anderen er niet omheen kunnen. ASML is daar een duidelijk voorbeeld van: zonder de chipproductiemachines van dat Veldhovense bedrijf kunnen chips wereldwijd vrijwel niet geproduceerd worden.

Nederland heeft een aantal van dit soort bedrijven in de zogenoemde hightechsector en die ondernemingen leveren een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. De sector als geheel leverde in 2021 748.000 fte aan werk op, wat neerkomt op 10% van de totale werkgelegenheid van Nederland. Daarnaast werd de bruto toegevoegde waarde in dat jaar op ruim 80 miljard euro geschat, aldus de whitepaper van TNO.

Voor de toekomst zijn er diverse kansen die de hightechindustrie kan benutten om succesvol te blijven. Zo wordt er steeds meer geïnvesteerd door de Nederlandse en ook de Europese overheid in deze sector. Daarnaast ziet Europa graag dat we minder afhankelijk worden van bijvoorbeeld de Verenigde Staten en China wat betreft hightech. Daarom wordt bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in het uitbouwen van de Europese chipsector.

Hightech over 20 jaar

Toch is het geen garantie dat de Nederlandse hightechsector zo sterk blijft, zelfs niet met de diverse gevestigde namen die Nederland kent, benadrukt Philip van Kappen, strategy manager bij TNO. Wereldwijd spelen diverse trends, die voor uitdagingen zorgen voor de Nederlandse hightechindustrie. Zo neemt de vraag naar steeds schaarser wordende grondstoffen alleen maar toe, hebben we te maken met de klimaatcrisis, wordt de concurrentie alleen maar groter en worden regels steeds strenger.

Het gevolg is dat de concurrentiepositie van de hightechindustrie in Nederland onder druk komt te staan, net als de ‘license to operate’. “Bedrijven mogen bijvoorbeeld niet meer aan Rusland leveren en moeten aan CO2-regels voldoen”, legt Van Kappen uit. Hoe strenger de regels worden, hoe moeilijker het voor dit soort bedrijven wordt om te blijven produceren. Bovendien is het nog maar de vraag of de sector op de lange termijn wel bestendig blijft. “Bedrijven zijn ingericht op een zekere wereld. Maar de afgelopen jaren, met bijvoorbeeld COVID-19, is duidelijk geworden dat de wereld niet zeker is. De vraag is of bedrijven wel schokbestendig genoeg zijn.”

Topsector: Eigen strategie sluit aan bij TNO

De Topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) sluit zich aan bij de oproep van TNO, zegt boegbeeld Marc Hendrikse in reactie tegen AG Connect. "Ik vind het sowieso heel goed dat er op deze manier aandacht wordt besteedt aan hoe belangrijk de hightechsector is in Nederland. Qua invullen van de grote transities - zoals circulariteit en energie - maar het is ook heel erg nodig voor het verdienvermogen van Nederland."

HTSM is dan ook "heel erg voor" het opzetten van een nationale strategie. "Dat proberen we vanuit de Topsector ook te doen, voor 2030. Wat ik daarvan gezien heb, sluit heel erg aan bij wat TNO schrijft."

Daarnaast is de oproep voor financiering erg belangrijk, benadrukt Hendrikse. "We hebben in Nederland een zekere schroom om gelden voor de lange termijn te doen. We zijn niet zo gewend om in dit soort lange horizons te rekenen met financiering. Dat geldt ook voor de private sector. In andere landen is men daar minder angstig voor. Maar als we in Nederland nieuwe startups en scaleups willen met nieuwe technologieën, dan vereist dat een lange adem en grotere bedragen dan wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe app ontwikkeld."

Bovendien hebben ook bestaande mkb's financiering nodig voor hun groei, voegt Hendrikse toe. "En dan zie je toch dat banken terughoudend zijn en de overheid geen instrumenten heeft. Dus wij onderschrijven dat dat hard nodig is."

Voorwaarden voor succes

Wil Nederland een goede concurrentiepositie behouden met hightech, dan zijn flinke transformaties nodig in de sector. De industrie moet volgens TNO 150% productiever worden en transformeren naar een 100% duurzame bedrijfsvoering. Ook ziet TNO veel waarde in het verder met elkaar verbinden en integreren van spelers in de waardeketens, evenals in het investeren in een meer geautomatiseerde en autonome productie, om het personeelstekort het hoofd te bieden. “De arbeidsproductiviteit moet echt omhoog om in 2040 nog waardevol te zijn. Dus moet er geïnvesteerd worden in digitalisering en automatisering”, aldus Van Kappen.

Waardeketens – zoals die van de chipindustrie, waar ASML en ASMI belangrijke rollen in spelen – moeten verder bestendig worden gemaakt, om plotse veranderingen zoals tijdens Covid-19 op te kunnen vangen. Dat vraagt volgens TNO om nationaal en Europees overheidsbeleid, dat moet leiden tot meer strategische autonomie op basis van “een grondig begrip van haar eigen kwetsbaarheden”.

Maar naar verwachting blijft de waarde niet alleen in al bestaande ketens zitten. TNO vermoedt dat een aanzienlijk deel van de omzet van de Nederlandse hightech in 2040 uit nieuwe waardeketens moet komen, die nu nog niet bestaan. Die richten zich specifiek op gezondheid, duurzaamheid, veiligheid en de digitale samenleving, zo verwacht TNO.

Handvol nieuwe ASML's mogelijk

Wil Nederland zijn concurrentiepositie in hightech behouden, dan moeten deze uitdagingen het hoofd geboden worden en kansen benut worden. Doet Nederland dat goed, dan ziet TNO de potentie om “een handvol nieuwe ASML’s voort te brengen” op het gebied van bijvoorbeeld AI, fotonica, kwantum en energieconversie- en opslag. Maar daar is wel een Nationale Hightech Strategie voor nodig, die voortbouwt op bijvoorbeeld de Nationale Technologiestrategie. Daar heeft niet alleen de overheid een rol in, vindt TNO, maar bedrijven en kennisinstellingen net zo goed.

Daarnaast pleit TNO voor een structureel financieringsinstrument. Op dit moment kent Nederland het Nationaal Groeifonds, waarmee het kabinet tussen 2021 en 2025 20 miljard euro investeert in projecten die voor de lange termijn voor economische groei zorgen. “Dat Groeifonds loopt goed en het is goed dat we het hebben”, zegt De Jong. “Maar het gevaar is dat het in 2027 afloopt en je dan droogkookt. Dat zou doodzonde zijn.”

FME: 'Florerende hightechsector stopt niet bij ontwikkelen nieuwe tech'

FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, zegt blij te zijn met de conclusies van TNO. "Nederland is een vindingrijk land, maar het percentage startups dat doorgroeit naar scaleup blijft achter bij de VS en ook bij andere landen in de EU", zegt voorzitter Theo Henrar. "Nieuwe technologieën die hier ontwikkeld worden, leveren daardoor elders op de wereld enorme winsten op. Zo lopen we nog veel potentieel mis en dat is zonde. Niet voor niets hebben wij al ruim een jaar geleden de minister van Economische Zaken onze industriestrategie overhandigd, omdat wij ook zien dat er een langetermijnstrategie moet zijn. Een florerende hightechsector stopt niet bij het ontwikkelen van een nieuwe technologie."

Henrar benadrukt dat het kabinet wel veel goede intenties heeft, maar er nog niet in slaagt om die om te zetten in een krachtige strategie. Volgens FME moet die strategie in ieder geval inzetten op meer investeringen in innovatie.

“Daar hoort ook bij om echt werk te maken van de doelstellingen van het kabinet op het gebied van innovatie en R&D-uitgaven als percentage van het BBP [bruto binnenlands product - red.].  Dat is de enige manier waarop de sector concurrerend kan blijven. Ons succes in de toekomst vraagt om strategische en duidelijke keuzes in het hier en nu. Het TNO-paper geeft een goede voorzet om als Nederlandse hightechsector in de hoogste klasse te kunnen blijven spelen. Het is nu aan het kabinet om de bal in te koppen. De sterspelers hebben we in ieder geval in huis.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in