Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijfsspionage door China niet nieuw, aldus minister

De diefstal van bedrijfsgeheimen bij chipmachinebouwer ASML onderstreept nog maar eens dat bedrijven hun databeveiliging heel serieus moeten nemen. Dat zegt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). "Het is niet nieuw dat we geconfronteerd worden met bedrijfsspionage van de kant van China", aldus de bewindsman. "Dit is de wereld waarin we leven."
Stef Blok
© Rijksoverheid/Arenda Oomen
Rijksoverheid/Arenda Oomen

Blok vindt het "heel zorgelijk" dat nu een groot en gerenommeerd technologiebedrijf als ASML is getroffen. "Het feit dat zo'n bedrijf slachtoffer kan zijn, geeft aan dat iedere organisatie dat kan zijn." Het kabinet waarschuwt daar volgens hem al jaren voor.

Informatie-uitwisseling

Nederland probeert bedrijfsspionage te voorkomen door informatie daarover uit te wisselen tussen overheid en bedrijven. Ook wordt internationale samenwerking gezocht, bijvoorbeeld bij het opsporen en straffen van landen of organisaties die zich er schuldig aan maken. Wat internationale informatie-uitwisseling betreft, draait de Amerikaanse regering nu de duimschroeven aan voor landen die in zee willen gaan met de Chinese telecomleverancier Huawei.

Ondertussen leeft er in de Tweede Kamer onrust over de ontdekte - en door ASML inmiddels bevestigde - bedrijfsspionage. Deze is overigens niet middels hacking gepleegd, maar 'ouderwets' door informatie doorspelende insiders. Dit doorgeven is gedaan door topmensen van ASML bij een vestiging in Silicon Valley waar software voor de chipmachines van het Veldhovense bedrijf wordt geschreven.

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee wil dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat met een pro-actieve aanpak komt. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt Van der Lee's verzoek voor een debat met de EZK-minister. Het kabinet werkt al maanden aan een nieuwe China-strategie. Deze moet komende maand het daglicht zien.

Al jaren gewaarschuwd

De Nederlandse veiligheidsdiensten waarschuwen al jaren voor spionage door de Aziatische grootmacht. Daarbij speelt ook de discussie over het Chinese technologiebedrijf Huawei, dat in Nederland een rol kan spelen bij de aanleg van het mobiele netwerk G5. Huawei wordt verdacht van spioneren voor de Chinese overheid, of zou vatbaar zijn voor wettelijk opgelegde informatie-eisen vanuit de regering. Huawei zelf spreekt deze aantijgingen en vrees met klem tegen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in