Brede coalitie roept kabinet op encryptie niet te verzwakken
"We zijn verbaasd dat dit nu toch weer naar boven komt", zegt woordvoerder Tim Toornvliet van NLdigital - één van de aangesloten partijen - tegenover AG Connect.
Het kabinet nam in 2016 het standpunt in dat encryptie niet afgezwakt mag worden met bijvoorbeeld achterdeurtjes. Toch pleit demissionair minister Grapperhaus er al jaren voor om wèl achterdeurtjes in te bouwen. Inmiddels is het onderwerp controversieel verklaard, wat betekent dat het onderwerp pas in een volgend kabinet weer behandeld mag worden.
De NOS meldde vorige week echter dat er nog altijd aan een wetsvoorstel gewerkt wordt om diensten als iMessage en WhatsApp aftapbaar te maken. Dat betekent dat de versleuteling die de chatdiensten gebruiken verzwakt moet worden. Grapperhaus wil dat het wetsvoorstel in een volgend kabinet behandeld wordt.
Oproep: stimuleer encryptie
Een brede coalitie van organisaties spreekt zich nu uit tegen de plannen van Grapperhaus. "Wij roepen het volgende kabinet op de ontwikkeling, de beschikbaarheid en de toepassing van alle vormen van encryptie te stimuleren", zegt de coalitie in een gezamenlijke oproep. Die oproep is door techbedrijven als WhatsApp, Google en Microsoft ondertekend, evenals door beveiligingsbedrijven als Fox-IT, organisaties als de Consumentenbond en diverse onafhankelijke experts.
"Vanuit NLdigital en de IT-sector is dit echt een belangrijke oproep", vertelt NLdigital-woordvoerder Toornvliet. "We leggen keer op keer uit dat je geen achterdeurtjes kunt inbouwen zonder encryptie te verzwakken, maar dan blijkt dat er toch weer plannen zijn om dat wel te doen. Wat voor ons vooral storend is, is dat iedereen het erover eens is dat veiligheid superbelangrijk is en dat we encryptie niet willen verzwakken. Maar toch willen ze een achterdeurtje, en daar moet technologie maar een oplossing voor bieden. Dan vraag je het onmogelijke van ons."
Toornvliet zegt blij te zijn dat er een brede coalitie van partijen is die de oproep steunt. "Dat geeft volgens mij een duidelijk signaal."
Nadelige effecten
Demissionair minister Grapperhaus pleit in antwoorden op Kamervragen van Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) opnieuw voor technische oplossingen. "Opsporings- en inlichtingen en veiligheidsdiensten moeten nu en in de toekomst gebruik kunnen maken van hun wettelijke bevoegdheden zodat zij de nationale veiligheid kunnen beschermen, criminaliteit bestrijden en slachtoffers genoegdoening kan worden gegeven. Het is dus zaak om de beschermende waarde van versleuteling hoog te houden, terwijl de negatieve effecten voor opsporings- en inlichtingen en veiligheidsdiensten worden verminderd", schrijft hij.
"Technische oplossingen dienen adequaat en evenwichtig te zijn. Belangrijke componenten hierbij zijn de proportionaliteit en subsidiariteit van de oplossing en dat hierover goed overleg wordt gevoerd met het bedrijfsleven."
Grapperhaus benadrukt in zijn brief dat het onderwerp pas na de verkiezingen in de Tweede Kamer wordt behandeld. "De uiteindelijke behandeling van een eventueel wetsvoorstel is aan de Tweede Kamer."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee