Overslaan en naar de inhoud gaan

Ex-AIVD'ers bieden cyberverzekering (naast cybersecurity)

Het Haagse IT-beveiligingsbedrijf Eye gaat zelf cyberverzekeringen aanbieden, voor financiële schade als gevolg van cyberaanvallen. Het bedrijf, opgericht door voormalige medewerkers van Nederlandse inlichtingendiensten, heeft recent een vergunning voor verzekeringen gekregen van markttoezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten).
Kerkhofs (CTO), Kuijpers (CEO), Van de Ven (COO)
© Eye Security
Eye Security

De uitbreiding van het aanbod om naast monitoring en incident response ook cyber insurance te bieden, is vandaag bekend gemaakt door Eye. Volgens het FD is dit de eerste keer dat een IT-beveiligingsbedrijf zelfstandig cyberverzekeringen gaat aanbieden aan bedrijven in Europa. De financiële krant merkt op dat er hierbij mogelijk risico van belangenverstrengeling is.

Premies flink gestegen

Tegenover het theoretische risico van belangenverstrengeling staat wel het mogelijke pluspunt van lagere premies voor cyberverzekeringen. Enkele weken geleden is gebleken dat premies voor cyberverzekeringen flink zijn gestegen. Dit na een reeks van omvangrijke ransomware-aanvallen afgelopen jaar, waarbij de trend van veel en impactvolle cybergijzelingen niet lijkt af te nemen.

De gemiddelde stijging van premies voor cyberverzekeringen is in december 2021 met 137,3% toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit het wereldwijde rapport van verzekeraar Aon. Sinds 2019 is het aantal aanvallen met ransomware maar liefst drie keer zo groot geworden. Daarnaast is het acceptatieproces voor cyberverzekeringen vele malen arbeidsintensiever dan in voorgaande jaren.

Cyberrisico's dekken

In die woelige verzekeringsmarkt mengt beveiliger Eye zich nu. Het Haagse bedrijf verklaart dat de financiële schade van cyberaanvallen verwoestend kan zijn voor bedrijven en geeft aan die schade te kunnen afhandelen om cyberrisico's volledig af te dekken. Daarvoor is natuurlijk wel enige IT-security en bijbehorende beveiligingsstategie vereist.

Het FD schrijft van een unieke stap en haalt experts aan die menen dat Eye hiermee de markt voor cyberverzekeringen flink kan verstoren, in positieve zin. CEO Dave Maasland van securityleverancier ESET trekt de vergelijking met Tesla tussen de traditionele autobouwers. De innovatief ándere aanpak kan veel teweeg brengen.

Voordelen en nieuwe risico's

De combinatie van cyberverzekeraar met inhoudelijk goed onderlegd securitybedrijf kan klanten voordeel bieden. Dit omvat bijvoorbeeld snel afsluiten van een verzekering, snel en gericht reageren op digitale dreigingen, en uiteindelijk betere security. Tegelijkertijd kan de dubbelrol van verzekeraar en beveiliger dat bedrijf een kennisvoorsprong geven die in het eigen voordeel kan uitpakken. Het FD schetst scenario's bij contractverlenging waarbij de aanbieder dan gedetailleerde kennis heeft over de staat van de wel of niet te verzekeren IT-omgeving.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in