Overslaan en naar de inhoud gaan

Oudere IT’ers en mbo’ers ondanks krapte nog altijd minder in trek

De IT-arbeidsmarkt is enorm krap, wat inmiddels effect begint te krijgen op de bedrijfsvoering. Toch zijn bepaalde groepen IT’ers nog altijd minder in trek bij werkgevers. Zo worden 50-plussers en mbo-geschoolde IT’ers in mindere mate aangenomen door bedrijven, zien het UWV en branchevereniging NLdigital.
Werven personeel
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

63% van de in 2021 ontstane vacatures binnen de ICT-sector is moeilijk vervulbaar, zo schreef het UWV in mei dit jaar. Tegelijkertijd neemt het aantal vacatures alleen maar toe. Het UWV sprak in juli dit jaar zelfs van een recordaantal nieuwe en openstaande IT-vacatures.

Een lange termijnoplossing is er voorlopig niet. De verwachting is dat het werk alleen maar toe blijft nemen en het aantal IT’ers niet even hard meegroeit. Bovendien is voor diverse banen specialistische kennis nodig, die lang niet iedereen heeft.

Mbo’ers nog weinig in trek

Maar wat opvalt, is dat lang niet alle IT’ers even gewild zijn. Uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot onder zo’n 400 IT’ers bleek deze zomer bijvoorbeeld al dat IT’ers vooral veel toegevoegde waarde zien in hbo’ers. 86% van de respondenten zag (heel) veel in de toevoeging van hbo-geschoolde mensen aan het team. Naar mbo’ers wordt heel anders gekeken: 55% denkt dat het aannemen van mbo-geschoolde IT’ers weinig of zelfs geen toegevoegde waarde heeft.

Cijfers van het UWV ondersteunen dat beeld. Van alle ICT’ers die een baan vinden, is slechts 22% tot 24% mbo 4-geschoold. Dat terwijl er ongeveer evenveel mbo’ers als hbo’ers in de WW zitten: in juli dit jaar liepen er 792 WW-uitkeringen voor hbo-geschoolde IT’ers en 710 voor mensen met een mbo 2-, 3- of 4-opleiding.

Overigens is het niet altijd terecht dat mbo’ers als minder waardevol gezien worden, stelde onder meer een woordvoerder van IT-opleider Skillsoft Global Knowledge eerder al tegenover AG Connect. “Onze ervaring is dat mbo’ers met veel praktijkervaring een bedrijf binnen stappen. Ervaring en kennis gaan hand-in-hand en de wereld van de IT ontwikkelt zich zo snel dat, ongeacht het niveau van je studie, je je vaak als IT-professional nog regelmatig in de studiebanken bevindt.”

Stijgende lijn onder ouderen

Ook oudere IT’ers blijken nog minder in trek. Zo vonden de onderzoekers dat oudere IT’ers in de WW in de eerste helft van 2022 minder vaak een baan (27%) dan de gemiddelde 50-plussers in de WW (32%). “Dit laat zien dat - ondanks de krapte op de arbeidsmarkt – 50-plussers met een ICT-beroep nog niet massaal aan het werk komen”, verklaart arbeidsmarktadviseur Lisan van den Beukel van het UWV tegenover AG Connect.

Dat terwijl er wel steeds meer oudere IT'ers zijn, blijkt uit cijfers van het CBS. Zo is het aandeel IT'ers tussen de 55 en 65 jaar oud van 12,7% naar 13,8% gestegen. "Een deel hiervan zal natuurlijke vergrijzing zijn. Maar niet alleen numeriek, ook procentueel stijgt aandeel 55+ in de arbeidsmarkt wel dus. Terwijl er tegelijk nieuwe mensen van alle kanten gezocht worden", aldus arbeidsmarktexpert Jelmer Schreuder van branchevereniging NLdigital. Het aandeel van mensen tussen de 55 en 65 jaar oud binnen de totale beroepsbevolking is echter nog altijd hoger, namelijk 18,5%. 

Maar er is dus een voorzichtige stijgende lijn zichtbaar onder deze groep, ziet ook het UWV. In het najaar van 2020 vond slechts 17% van de ICT’ers ouder dan 50 weer een baan vanuit de WW, een dieptepunt. “Sinds die tijd is er sprake van een stijgende lijn, maar die gaat gepaard met ups en downs”, aldus Van den Beukel. “In de dagelijkse praktijk zien we een kleine kanteling, maar werkgevers met vraag naar ICT-personeel nemen nog in mindere mate 50-plussers aan.”

Kanteling kan nog even duren

Ondertussen zeggen ondernemers dat hun bedrijfsvoering geremd wordt als gevolg van de krapte op de IT-arbeidsmarkt. Volgens cijfers van het CBS over het tweede kwartaal van dit jaar zag 28,5% van de ondernemers in de informatie- en communicatiesector de werkdruk stijgen als gevolg van het personeelstekort. En bij ruim een kwart stegen de arbeidskosten door de krapte.

Ook NLDigital ziet dat de krapte zijn tol eist. “Ik hoorde voor de zomer wel steeds meer geluiden en verzuchtingen dat er nu echt niemand meer te vinden was”, zegt  Schreuder. Toch heeft hij vooralsnog geen hele grote verschuivingen gezien in de wervingen, maar hij heeft goede hoop voor de toekomst: “Het kan even duren voordat dit zichtbaar vertaalt naar de nieuwe manieren van werven, maar je moet wel als je nog iemand wil vinden op het moment.”

En ook het UWV ziet dat er wel opties zijn voor de groepen die minder in trek zijn. Eerder maakte het UWV bijvoorbeeld al een lijst van kansrijke beroepen op mbo-niveau. Daarnaast kan het inzetten van job hunting effect hebben bij bijvoorbeeld oudere IT’ers, zegt Van den Beukel.

Bij job hunting worden kandidaten proactief bij diverse opdrachtgevers voorgesteld voor een eerste netwerkgesprek. Tijdens dat gesprek wordt dan gekeken of er aanknopingspunten zijn op basis van de vaardigheden en het CV. “We zien vooral dat in de wat grotere arbeidsmarktregio’s het inzetten van job hunting bij deze kandidaten [ouderen, red.] wel effect heeft op de uitstroom.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in