Politie jaagt op DDoS-inkopers
De politie rolde de website op 24 april 2018 op en hield al snel een zestal verdachten aan in Noord-Nederland. Toch blijft het hier dus niet bij, zo kondigt de politie aan in een persbericht. Politie en Justitie werken hiervoor samen met Europol, J-Cat (Joint Cybercrime Action Taskforce) en de British National Crime Agency om gebruikers op te sporen.
Tik op de vingers
De Nederlandse politie geeft aan de komende tijd gebruikers van webstresser.org op te zoeken van wie de identiteit is achterhaald. Of deze verdachten ook worden berecht, valt volgens de politie nog te bezien. Volgens het persbericht behoort ook een tik op de vingers tot de mogelijkheden.
"Politieagenten voeren gesprekken over hun strafbare gedragingen. Doel hiervan is dat deze mensen zich realiseren dat zij niet zo anoniem zijn als ze mogelijk dachten. Afhankelijk van de aard van het vergrijp van de desbetreffende persoon, wordt de afdoening door het Openbaar Ministerie bepaald."
Als het gaat om een rik op de vingers, is het recidive preventieprogramma ‘Hack_Right’ van politie, het OM, de Reclassering, HALT en de Raad voor Kinderbescherming, wat is ontwikkeld voor jonge hackers tussen de 12 en 23 jaar een "alternatief voor en onderdeel van of aanvulling op een strafrechtelijk traject". Hack_Right heeft als doel deze ‘first offenders’ op het rechte pad te krijgen én houden.
Verschillende aanhoudingen
Naast in 2018 al aangehouden zestal, hebben er in Europa ook al verschillende aanhoudingen plaatsgevonden, meldt de politie. Zo is in Engeland een 30-jarige hacker tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat hij DDoS-aanvallen had laten uitvoeren tegen een mobiele telefoonoperator in Liberia.
Volgens de politie waren deze aanvallen waren zo krachtig dat het internet van dit West-Afrikaanse land werd lamgelegd. Verder zijn in Engeland 21 gebruikers door de politie bezocht die DDoS-aanvallen hadden uitgevoerd in de gaming industrie.
Samenwerking
De Nederlandse politie werkt samen met opsporingsambtenaren uit België, Kroatië, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Litouwen, Roemenië en Slovenië.
Variërend per land richten de opsporingsdiensten zich specifiek op gebruikers van het opgerolde Webstresser.org, maar politiediensten en justitie van de verschillende landen hebben hiernaast ook al hun aandacht gericht op de gebruikers van DDoS-booter en stresser-services in het algemeen.
In Nederland ligt de focus volgens de politie op dit moment vooral op de gebruikers van Webstresser.org.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee