Overslaan en naar de inhoud gaan

Regering wil IT-waakhond AC-ICT permanente status en taakuitbreiding geven

De regering heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee het Adviescollege ICT-toetsing een wettelijke en permanente basis krijgt. De Tweede Kamer behandelt de Wet Adviescollege ICT-toetsing morgen in een plenair debat.
Torentje
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Het Adviescollege ICT-Toetsing (AC-ICT) adviseert met een onafhankelijke en kritische blik momenteel over de risico’s en slaagkansen van ICT-projecten en informatiesystemen bij de overheid en staat op afstand van de ministeries. Met de Wet Adviescollege ICT-toetsing krijgt het Adviescollege een permanente status en krijgt het ook een taakuitbreiding. Het AC-ICT moet het lerend vermogen over ICT-projecten bij de overheid bevorderen.

AC-ICT bestaat sinds januari 2021, maar is tijdelijk ingesteld als opvolger van Bureau ICT-toetsing dat een ambtelijk bureau was met een onafhankelijke toezichtsraad. Met de wet krijgt AC-ICT een wettelijke basis en een permanente status. Er worden daarnaast ook regels afgesproken over de onafhankelijkheid van het college en de positionering in het huidige advies- en controlestelsel.

Taakuitbreiding

De meeste van deze regels in het wetsvoorstel zijn al van kracht bij het tijdelijke Adviescollege ICT-Toetsing. Zo wordt er geadviseerd over risico’s en slagingskansen van ICT-projecten van ten minste € 5 miljoen. Zo zijn ministeries verplicht om een advies aan te vragen voor deze projecten. Met de nieuwe regels komt er een expliciete taak bij voor kennisoverdracht en kennisbevordering binnen het CIO-stelsel van de centrale overheid.

Het Adviescollege zal bijvoorbeeld ook algemene aanbevelingen geven die niet gaan over specifieke projecten, maar die zijn ontstaan door kennis en ervaring op te doen bij eerdere advisering.

Aansluiten op ontwikkelingen

“Met een aangekondigde taakuitbreiding van het onafhankelijke adviescollege, gericht op onderhoud en beheer en het bevorderen van het lerend vermogen, wordt de aansluiting op nieuwe digitale ontwikkelingen, nieuwe inzichten en daarmee gepaard gaande behoeftes aan ICT-expertise verder versterkt. Dit alles met als doel om de beheersbaarheid van ICT binnen de centrale overheid effectief te bevorderen”, zo schrijft staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Alexandra van Huffelen in de memorie van toelichting.

De Tweede Kamer behandelt de Wet Adviescollege ICT-toetsing donderdag.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in