Overslaan en naar de inhoud gaan

SAP wil 1,1 miljard pilsjes van Anheuser-Busch InBev

Je zou je haast gaan afvragen of het wel goed gaat met SAP, als je ziet hoe agressief het zijn klanten achter de broek zit met megaclaims van achterstallige licentiebetalingen.
Bottelarij
© Anheuser-Busch InBev
Anheuser-Busch InBev

Jongste 'slachtoffer' van de dadendrang van SAP's auditafdeling is de Belgische brouwer Anheuser-Busch InBev. SAP wil 600 miljoen dollar van het drankenconcern omdat dat op ongeoorloofde wijze gebruik zou maken van zijn software.

Dat valt af te leiden uit een melding van Anheuser-Busch InBev aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. In die stukken heet het, dat SAP van mening is dat werknemers SAP-systemen direct en indirect gebruikt hebben op een wijze die niet overeenkomt met de bepalingen van de licentie-overeenkomst die in 2010 is gesloten of de aanvullingen die daarop in de loop der tijd zijn overeengekomen.

SAP wil 600 miljoen dollar

SAP eist een nabetaling van 600 miljoen dollar van Anheuser-Busch InBev. Dat is ook de reden dat het concern het moet melden. Het komt overeen met 5 procent van de winst voor belasting en rentelasten in 2016. Of de prijs van een dikke 1,1 miljard flesjes Stella Artois van een kwart liter. Voor SAP is het ook geen klein bier. 600 miljoen dollar komt overeen met ongeveer 8 procent van zijn bruto marge in 2016.

Anheuser-Busch InBev zegt dat het zich fel verzet tegen de claim van SAP. De zelf gekozen formulering - en met name het woordje indirect - doet echter vermoeden dat het drankenconcern aan het kortste eind gaat trekken. SAP heeft in zijn licentievoorwaarden namelijk gestipuleerd dat ook voor indirecte toegang tot data die via zijn systemen lopen, een vergoeding nodig is. Dat leidt voor bedrijven die richting ecosystemen met hun leveranciers en klanten bewegen, makkelijk tot problemen.

Onlangs nog ging het Engelse Diageo daardoor de bietenbrug op. Het werd - inmiddels tot in hoogste instantie - schuldig bevonden aan overtreding van de licentievoorwaarden. Dat deed het met een systeem waarmee klanten online bestellingen konden plaatsen via een salesforce.com-toepassing die gebruik maakte van een Oracle-database die geassocieerd was met een SAP-systeem. Net zo ondoorzichtig was een tweede overtreding, waarin verkoopmedewerkers zonder licentie voor hun tablet via een salesforce.com-toepassing klantgegevens konden ophalen uit een Oracle-database waarin ook gegevens werden weggeschreven door mySAP. Het schadebedrag moet nog vastgesteld worden. SAP eist omgerekend 64 miljoen euro.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in