Stress laat veel cybersecurityspecialisten nadenken over stoppen
Het zijn alarmerende resultaten van een onderzoek dat IT-beveiliger Mimecast hield onder 1.100 cybersecurityspecialisten wereldwijd. ZDNet sprak erover met Johan Dreyer, de CTO EMEA van het bedrijf. Dreyer vreest voor een domino-effect in de sector als er geen maatregelen worden genomen. Hij pleit voor meer budget bij organisaties om personeel op te leiden en bewust te maken van de dreigingen. Verder denkt hij dat de inzet van kunstmatige intelligentie kan helpen de druk op de beveiligingsteams te verminderen.
Grote gevolgen bij aanval
Net als eerder onderzoek van Northwave constateert Dreyer dat ransomware-aanvallen vaak grote psychische gevolgen hebben voor de mensen die de problemen daarvan moeten oplossen. Uit het onderzoek van Mimecast zegt 64% van de ondervraagden dat ze het afgelopen jaar minimaal met een ransomware-aanval te maken kregen en 77% zei dat het aantal cyberaanvallen op hun bedrijf was toegenomen of gelijk gebleven sinds 2021. Meer dan de helft (54%) van de respondenten heeft ervaren dat ransomware een negatief effect heeft gehad op hun geestelijke gezondheid en 56% zegt dat de stress elk jaar toeneemt. Ruim een derde van de ondervraagde leidinggevenden zegt dat het na een aanval lastiger is nieuw IT-personeel te krijgen wat de druk nog extra verhoogt, want een derde van de teams zegt dat mensen na een aanval uitvallen met burnout-klachten.
Druk verlichten
Training zowel in basisvaardigheden als in kennis over de nieuwste aanvalsmethodes kan helpen om problemen te voorkomen, denkt Dreyer, maar daarvoor moeten organisaties wel budget vrij maken. Net zoals cybercriminelen steeds vaker kunstmatige intelligentie (AI) inzetten om het succes van hun aanval te vergroten, moeten organisaties meer investeren in AI om beveiligingssystemen te optimaliseren en beveiligingsspecialisten te helpen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee