Management

Cloud
spionage

Walmart bang voor bedrijfsspionage door Amazon op AWS

Software-ontwikkelaars geconfronteerd met gevolgen van de concurrentie tussen Walmart en Amazon in detailhandel.

© CC0 - Pixabay,  geralt
23 juni 2017

Software-ontwikkelaars geconfronteerd met gevolgen van de concurrentie tussen Walmart en Amazon in detailhandel.

Amazon Web Services is nog steeds verreweg de meest gebruikte clouddienst. Maar wie een opdracht wil scoren bij Walmart, kan zich er maar beter verre van houden.

The Wall Street Journal meldde eerder deze week op gezag van betrokken opdrachtnemers, dat Walmart gebruik van Amazon Web Services ronduit verbood. Wie voor Walmart werkt en AWS gebruikt, moet overstappen op Microsofts Azure, was de boodschap zoals opdrachtnemers die begrepen.

Walmart heeft op die berichtgeving nu gereageerd met een iets genuanceerder geformuleerde boodschap. Opdrachtnemers hebben de vrijheid om de clouddienst te gebruiken die hen en hun klanten het beste past, liet Walmart in een verklaring weten. "Maar het zal geen verrassing zijn dat we onze bedrijfsgevoelige informatie in sommige gevallen liever niet op het cloudplatform van een concurrent willen laten opslaan."

Walmart raakt steeds verder verwikkeld in een concurrentiestrijd met Amazon, naarmate het zelf online gaat en Amazon formules ontwikkeld om fysieke winkels te openen. En zeker na de overname van Whole Foods Market door Amazon zal men zich bij Walmart achter de oren krabben; daarmee is Amazon immers een rechtstreekse concurrent geworden van Amerika's grootste supermarktketen.

Toch is het advies om Amazons dochterbedrijf AWS te mijden en de reden die Walmart daarvoor geeft, opmerkelijk. Het is op zich nog voor te stellen dat Walmart er weinig voor voelt om de bankrekening van Amazon te spekken door gebruik te maken van diens meest succesvolle bedrijfsonderdeel. Maar dat is niet wat Walmart in zijn verklaring zegt. Walmart zegt dat het geen bedrijfsgevoelige informatie wil opslaan op systemen van een dochterbedirjf van de grote concurrent. En daarmee zegt Walmart feitelijk dat het bang is dat Amazon er op die manier inzage in zou kunnen krijgen - wat een behoorlijk vergaande beschuldiging is aan het adres van AWS en zijn zakelijke integriteit.

AWS heeft voor zover bekend nog niet op deze aantijging gereageerd.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.