Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Holland wil wereldwijd quantumleverancier worden

Zuid-Holland moet met een werkende quantumcomputer bestaand uit high-quality apparatuur op termijn wereldwijd leverancier worden van quantumapparatuur. Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Quantum Delta NL en een aantal bedrijven investeren daarom samen ruim 600.000 euro in het ‘ImpaQt-project’ dat in november begint als pilot.
silicium kwantumchip
© Qutech
Qutech

Een zestal bedrijven uit Zuid-Holland werkt samen aan de bouw van een quantumcomputer met onderdelen die er eigenlijk niet voor ontwikkeld zijn, zoals relatief grote coaxkabels. Ieder bedrijf werkt aan het geschikt maken van een onderdeel. Uiteindelijk worden deze goed op elkaar aangesloten. Deelnemers aan het consortium zijn Qu&Co, OrangeQS, Qblox, Delft Circuits, QuantWare en Demcon.

'Auto maken met fietsonderdelen'

“Het is alsof je een auto probeert te fabriceren, terwijl je alleen de onderdelen van een fiets hebt. Je komt een heel eind, maar de snelweg op wordt lastig. Zo gaan veel grote partijen als noodgedwongen met quantum aan de slag,” zegt Daan Kuitenbrouwer van Delft Circuits in een persbericht. “Ze bouwen een enorme computer, maar met ‘componenten uit andere industrieën”, zo vertelt hij. De zes partijen van ImpaQT werken binnen de Quantum Delft hub samen aan echte, schaalbare ‘quantumapparatuur’. “Dat gaat van bekabeling tot aansturingselektronica en snel leverbare quantumprocessoren. Alle partijen zijn binnen hun vakgebied erg innovatief en goed. En dankzij deze samenwerking gaan we nu nog veel harder.”

De Rijksoverheid kende onlangs maar liefst 615 miljoen euro toe aan Quantum Delta NL voor de doorontwikkeling van quantum in Nederland. Daarvan wordt onder meer een ‘House of Quantum’ in Delft neergezet waar onderzoekers en ondernemers elkaar ontmoeten.Het ImpaQT-consortium heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een systeem met 1 qubit gebouwd uit off-the-shelf-componenten van de verschillende partners.

5 qubits

Het plan is nu om een computer met 5 qubits te bouwen. “Dat is niet zo gek veel, maar de waarde van dit project zit hem ook niet in de rekenkracht, maar in de kennis- en productontwikkeling die deze samenwerking mogelijk maakt,” zegt Kuitenbrouwer.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in