Zeven robots houden onderonsje
Het voordeel van zoveel identieke robots bij elkaar is dat vergelijkend onderzoek kan worden gedaan. Doordat het bouwen van een humanoïde robot (HUBO) zo duur is, is dit vrijwel nergens ter wereld mogelijk. Studenten en medewerkers van de deelnemende universiteiten krijgen de komende maanden training in de omgang met de robots. Uiteindelijk gaat elk van de zeven robots naar een van deelnemende universiteiten om het onderzoek verder uit te werken.
Het doel van het onderzoek is de robots op een natuurlijker manier interactie te laten aangaan met mensen. Zo wordt er gewerkt aan algoritmen om de robot te laten dansen, piano te laten spelen en een muziekensemble te begeleiden met een tamboerijn.
Samenwerking met Koreanen belangrijk
De HUBO's hebben alle beweginsgvrijheden die een mens ook heeft, zelfs volledig functionele vingers en een opponeerbare duim. Volgens Paul Oh, hoofd van de afdeling Mechanical Engineering and Mechanics van Drexel University zijn de Aziatische landen leidend in het ontwerpen en bouwen van humanoïde robots. De samenwerking met de Koreanen ziet hij als een belangrijke voorwaarde om studenten bekend te maken met robotontwerp. De eerste HUBO arriveerde in augustus 2009, waarmee Drexel University het enige onderzoeksinstituut in de Verenigde Staten was met een vrijwel manshoge mensachtige robot. Voor het internationale onderzoek krijgen de robots nog extra sensoren voor geluid, beeld en gevoel.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee