Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeven robots houden onderonsje

De zeven robots, gebouwd door het Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), zijn bij elkaar gebracht voor de National Engineers Week, een bijeenkomst van de zeven universiteiten in de Verenigde Staten die samenwerken in robotonderzoek. Dit onderzoek startte in 2008 nadat de National Science Foundation (NSF) een internationaal samenwerkingsvoorstel steunde waarin ook KAIST participeerde.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het voordeel van zoveel identieke robots bij elkaar is dat vergelijkend onderzoek kan worden gedaan. Doordat het bouwen van een humanoïde robot (HUBO) zo duur is, is dit vrijwel nergens ter wereld mogelijk. Studenten en medewerkers van de deelnemende universiteiten krijgen de komende maanden training in de omgang met de robots. Uiteindelijk gaat elk van de zeven robots naar een van deelnemende universiteiten om het onderzoek verder uit te werken.

Het doel van het onderzoek is de robots op een natuurlijker manier interactie te laten aangaan met mensen. Zo wordt er gewerkt aan algoritmen om de robot te laten dansen, piano te laten spelen en een muziekensemble te begeleiden met een tamboerijn.

Samenwerking met Koreanen belangrijk

De HUBO's hebben alle beweginsgvrijheden die een mens ook heeft, zelfs volledig functionele vingers en een opponeerbare duim. Volgens Paul Oh, hoofd van de afdeling Mechanical Engineering and Mechanics van Drexel University zijn de Aziatische landen leidend in het ontwerpen en bouwen van humanoïde robots. De samenwerking met de Koreanen ziet hij als een belangrijke voorwaarde om studenten bekend te maken met robotontwerp. De eerste HUBO arriveerde in augustus 2009, waarmee Drexel University het enige onderzoeksinstituut in de Verenigde Staten was met een vrijwel manshoge mensachtige robot. Voor het internationale onderzoek krijgen de robots nog extra sensoren voor geluid, beeld en gevoel.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in