Chipfabrikanten geven mobiel Linux een zetje
Die specialisten gaan aan de slag om tools te ontwikkelen waarmee ontwikkelaars van open-sourcesoftware hun applicaties efficiënter kunnen laten draaien op de processors van draagbare apparaten. Die steken wat anders in elkaar dan desktopprocessors, vanwege de hoge mate van integratie van functies op de chip, de noodzaak voortdurend in verbinding te blijven met het netwerk, en de eis zuinig te zijn met energie. Applicaties springen lang niet altijd handig om met de mogelijkheden en beperkingen van hun ‘system on chip’, is de ervaring van de chipfabrikanten. In eerste instantie richt Linaro zich op de Linux-distributies Android, LiMo, MeeGo, Ubuntu en webOS.
De eerste toolset komt in november dit jaar beschikbaar; die set zal zich richten op de ARM Cortex-A-processorfamilie. Linaro sluit niet uit dat in de toekomst ook voor de Intel-processors ontwikkeld gaat worden, en zou deelname van Intel aan het consortium ook zeker verwelkomen. De open opstelling richting Intel blijkt ook wel uit de ondersteuning van MeeGo. Dat is ontwikkeld door Intel en Nokia voor draagbare apparaten met ARM- of Intels Atom-processors.
Vanaf november wil Linaro ieder halfjaar met geactualiseerde tools, middleware en kernelsoftware komen voor een breed aanbod aan ‘systems on chip’. Het consortium zal samenwerken met de Linux Foundation om te voorkomen dat zijn ontwikkelingsinspanningen uit de pas gaan lopen met de verdere ontwikkeling van de Linux-kernel.
De initiatiefnemers hopen met Linaro het succes dat Linux geboekt heeft op het gebied van bedrijfstoepassingen, te herhalen bij mobiele telefoons. Dat speelveld wordt vooralsnog gedonineerd door gesloten systemen, zoals Apples iPhone OS, Symbian, Blackberry en Windows.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee