Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel piekt met marktaandeel in 2011

De chipmarkt als geheel groeide in 2011 met gemiddeld 1,8 procent, maar de 25 grootste leveranciers deden het beter. Zij wisten hun omzet met 3,1 procent op te vijzelen. Samen waren ze vorig jaar goed voor ruim 69 procent van de totale markt. Een jaar eerder was dat nog ruim 68 procent.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Verdeeld naar type chips deden zogenoemde microcomponenten het vorig jaar het best. In deze categorie vallen onder andere de microprocessors, waarvan de omzet vorig jaar met 14,2 procent toenam. Volgens Gartner-analist Peter Middleton komt dat vooral door een sterke stijging van de gemiddelde verkoopprijs per processor, zowel bij de producten voor servers als pc's.

Koploper Intel nu al 20 jaar bovenaan

In het bijzonder Intel heeft een goed jaar achter de rug. De chipgigant zag zijn omzet met bijna 21 procent stijgen naar 50,7 miljard dollar. Intel staat nu al 20 jaar bovenaan de wereldranglijst. Nooit eerder had Intel zo'n groot marktaandeel: 16,5 procent. De vorige piek (16,3 procent) dateert alweer uit 1997.

De nummer 2, Samsung Electronics uit Zuid-Korea, kon de kloof met Intel vorig jaar niet verkleinen door de slapte op de markt voor dynamische geheugenchips (DRAM's). Toshiba en Texas Instruments behielden ondanks omzetdalingen hun derde, respectievelijk vierde positie. Renesas stootte door naar de vijfde positie.

Qualcomm verreweg sterkste groeier dankzij smartphones

Qualcomm is verreweg de sterkste groeier in de top-10, met een 39 procent hogere omzet dan in 2010. Op een haar na haalde Qualcomm daarmee een jaaromzet van 10 miljard dollar. De in chips voor smartphones gespecialiseerde fabrikant klom daardoor van plaats 9 naar 6.

Gartner geeft in zijn 'relative industry performance index' eervolle vermeldingen aan Hynix, dat 13 procent harder groeide dan verwacht, en aan Infineon dat het 12 procent beter deed. Teleurstellend daarentegen presteerden Panasonic, Elpida en MediaTek.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in