Megaclaim op bestuurders failliete aannemer van KPNQwest
Dat meldt het FD vandaag. Ebcon zou voor KPNQwest glasvezelkabels door heel Europa aanleggen om zo 63 Europese steden met elkaar te verbinden. Maar de koers van KPNQwest, een joint venture van het Nederlandse KPN en het Amerikaanse Qwest, zakte als een pudding in elkaar toen bleek dat het bedrijf de ambities niet waar kon maken. Het bedrijf ging failliet en daaraan voorafgaand sloot Ebcon op 10 juli 2001 al de deuren.
Vestzak-broekzak
Ebcon-curator Ed Wagemakers deed met zijn voorgangers liefst zestien jaar onderzoek naar de zaak. Het FD meldt dat hij nu tot de slotsom is gekomen dat Chris Geerts, Robert Ebben en Ton Soetekouw als Ebcon-bestuurders geld van het bedrijf in eigen zak hebben gestoken. Het gaat onder meer om vermoedelijke vestzak-broekzak-transacties van Ebcon met gelieerde instellingen. Transacties waarvan Ebcon-bestuurders privé zouden profiteren.
Vorige maand, op 22 juni 2017, heeft hij voor 54.560.000 euro beslag gelegd op het woonhuis van Geerts (72) in het Brabantse Chaam. De curator spreekt voor hetzelfde bedrag de 47-jarige Robert Ebben en de 76-jarige oud-NMB-bankier Ton Soetekouw aan. Zij waren net als Geerts bestuurder van Ebcon vlak voor dit glasvezelbedrijf instortte. De curator verwijt hen 'onbehoorlijk bestuur' en 'onrechtmatig handelen'.
Halverwege de jaren negentig verliet Soetekouw na druk van toezichthouder DNB vanwege een voorkennis-affaire zijn werkgever, NMB Postbank. Hij belegde privé in het ICT-bedrijf Newtron dat zijn bank naar de beurs bracht.
Een grote handicap voor de curator was trouwens dat daags nadat Ebcon bankroet ging inbrekers dertig strekkende meter administratie uit het hoofdkantoor ontvreemden.
Butler in een Jaguar
Ebcon was in 1999 nog een klein bedrijf met 6 medewerkers. Maar door de internethype ging het hard: in 2000 had Ebcon veertig mensen in dienst en een overeenkomst waarin KPNQwest 131 miljoen euro betaalde voor een Europees glasvezelnetwerk. In dat jaar zou de toenmalige Ebcon-directie zich door een chauffeur annex butler in een Jaguar laten rondrijden, volgens lokale media.
Geerts, Ebben en Soetekouw beroepen zich op verjaring van de feiten. Dat verweer van Geerts en Ebben wees de rechtbank vorig jaar af, weet het FD. Dat maakte de weg vrij voor de curator om afgelopen maand beslag te leggen op het huis van Geerts. De verwijten van de curator tegen Soetekouw zijn volgens de rechtbank deels wel en deels niet verjaard.
Ebcon-topman: claim is 'complete onzin'
Geerts noemt de beschuldigingen van de curator 'complete onzin' en weigert verder commentaar te geven aan het FD.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee