Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodkreet techstarters richting EU over voortbestaan

Lobbygroepen van de IT-industrie hebben bij EU-voorzitter Ursula von der Leyen aangedrongen op steun voor de Europese IT-starters. Blijft die uit, dan kan de Europese Commissie de zo gewenste inhaalslag ten opzichte van de VS en China wel op zijn buik schrijven.
Ursula von der Leyen
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De brandbrief is een gezamenlijk initiatief van verschillende starterscommunities onder leiding van het in Brussel gevestigde Allied for Startups. De aangesloten bedrijven zien in snel tempo hun financiering opdrogen. Zo daalde in de afgelopen maanden het aantal contracten voor durfkapitaal tot de helft. De kleine en vaak kwetsbare bedrijven hebben bovendien te maken met een sterke terugval in opdrachten.

Wanneer de EU niet bijspringt met ondersteunende maatregelen, zou wel eens een belangrijk deel van de innovatie stil kunnen vallen. Maar de startersbedrijven steken de noodbrief positief in. Deze crisis - net als andere crises - biedt ook kansen, bijvoorbeeld door de noodzaak van samenwerken en betere coördinatie tussen landen. Bovendien is er grote behoefte aan innovatie om de COVID-19-pandemie te bestrijden en na die periode volgt een periode van wederopbouw en nieuwe groeikansen. De innovatieve starters hebben in beide gevallen een sleutelrol.

Meer financiële armslag nodig

Maar dan moeten ze nog wel de financiële armslag hebben om daarop voor te sorteren. In een aantal landen zijn al maatregelen genomen om de starters te helpen, bijvoorbeeld in Frankrijk en Duitsland en ook in Engeland zijn er plannen. Wat de gezamenlijke starters nu vragen is dat publieke fondsen worden ingezet en een aantal belastingmaatregelen wordt uitgesteld. Ook vragen ze financiële assistentie bij investeringsovereenkomsten die al zijn gepland. 

De maatregelen van de EU om het startersklimaat in de lidstaten te verbeteren, leken vorig jaar vruchten af te werpen. Maar liefst 30 miljard dollar werd geïnvesteerd en er ontstonden verschillende nieuwe unicorns - bedrijven met een waarde van meer dan een miljard dollar. Voorbeelden zijn het Zweedse Klarna. en het Britse TransferWise. In die financiering lijkt nu de klad te zitten. Volgens Pitchbook bedroeg het aantal Europese venture capital deals in de eerste drie maanden 692, terwijl dat een jaar eerder nog op 1363 lag. Ook het geïnvesteerde kapitaal daalde met 8 procent.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in