Overslaan en naar de inhoud gaan

Productiecapaciteit Apples M1-chip onder vergrootglas

Apple introduceerde vorige week de eerste Mac-hardware gebaseerd op zijn eigen chipontwerp M1. De vraag is of Apple weer in conflict komt met de fabrikant van de chips zoals eerder met IBM, Samsung en Intel. Twijfel hierover is nu opgelaaid.
Apple-laptop met 'ARM inside'
© Apple
Apple

Een publicatie in het zakenblad BusinessKorea is aanleiding voor de commotie. De zakenkrant suggereert dat TSMC niet de productiecapaciteit heeft om aan de vraag van Apple naar M1-chips te voldoen. Dit zou de Mac-maker ertoen dwingen om toch uit te wijken naar rivaal Samsung Electronics. De Koreaanse krant baseert zich op onder meer op een analyse van analistenbureau NH Investment & Securities.

Kwaliteit en concurrentie

Apple heeft 5 jaar geleden zijn volledige chipfabricage - voor iPhones - in handen gelegd van TSMC omdat dit bedrijf beter was in de packaging van de chips dan Samsung. Die Zuid-Koreaanse chipfabrikant nam tot die tijd een deel van Apple's processorproductie voor zijn rekening. Bij de verschuiving naar TSMC zal mogelijk meegespeeld hebben dat de iPhone-maker zich niet gemakkelijk voelde bij het uitbesteden van de productie van essentiële onderdelen aan zijn grootse rivaal op het gebied smartphones.

Apple heeft fors geïnvesteerd in TSMC om 5 nm-productielijnen te ontwikkelen. TSMC en Samsung zijn de enige bedrijven ter wereld met 5 nm-lijnen die chipproductie op grote schaal aankunnen. Volgens de Koreaanse zakenkrant zou de capaciteit van TSMC echter al voor een belangrijk deel worden opgeslokt door de productie van chips voor iPhones, iPads en Apple Watches.

Verschillende opties voor Apple

Als dat daadwerkelijk het geval is, heeft Apple een aantal opties: voor sommige chipmodellen teruggrijpen op oudere technologie, in dit geval 7 nm-chips. Apple heeft die optie eerder toegepast bij problemen met chipproductie door toeleveranciers IBM en Intel. Ook kan Apple kan leveringsproblemen aanvoeren voor het feit dat er tekorten aan Macs in winkels ontstaan. Maar Apple kan ook Samsung vragen bij te schakelen of nog verder investeren in de productiecapaciteit bij TSMC.

Het ligt allemaal niet voor de hand dat dat nodig is, volgens een analyse van Venturebeat. Ook al komt er een sterke groei in de vraag naar de nieuwe Macs, de aantallen M1-chips die daarvoor nodig zijn, vallen in het niet bij de impuls die de productie van de A-serie chips krijgt bij de introductie van een nieuw type iPhone. Verder heeft TSMC een heel goede reputatie als het gaat om snel opschalen van productiecapaciteit wanneer de vraag toeneemt.

Overgangsperiode is begonnen

Bovendien heeft Apple zichzelf twee jaar gegeven om de productie van Macs over te zetten naar zijn zelfontworpen ARM-chips, waarvan de M1 de eerste is. Tot die tijd blijft het bedrijf nog wel Mac-modellen met Intel-processors voeren. Op dit moment is de MacBook Air echter al niet meer verkrijgbaar met 'Intel inside'. Apple heeft dat huidige model geschrapt uit zijn aanbod direct na de onthulling van de eerste M1-Macs. Van de 13 inch MacBook Pro en de Mac mini zijn nog wel Intel-varianten te verkrijgen bij Apple.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in