Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuwsbericht volgens Theo Mulder

Uit tal van onderzoeken blijkt dat er nog steeds veel ICT-projecten zijn die ofwel geheel mislukken, ofwel met veel extra kosten, uitloop, moeite en matige resultaten worden afgerond. Let wel: dat zijn dan grote projecten bij grote organisaties. Uit de research van de Standish Group blijkt dat ICT-projecten met een budget van 10 miljoen dollar of meer aan personeelskosten, geen enkele kans hebben binnen budget en planning te worden afgerond.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Bij kleine organisaties en kleine projecten (budget onder de 500.000 dollar) mislukt er “maar” 5 procent. Overheidsorganisaties scoren het slechtst, retail-organisaties het best.

De Rekenkamer heeft de ‘tomeloze ICT-kosten’ en de bijbehorende pijndossiers onderzocht en komt natuurlijk uit op al lang bekende redenen: te grote ambitie, te complex, geen of onbetrouwbare projectinformatie en een moeizame bestuurlijke samenwerking tussen politici, ambtenaren en ICT-bedrijven. In een bericht van 23 september in de Telegraaf wordt Prof. Chris Verhoef geciteerd, die schat dat de overheid per jaar 8 tot 13 miljard euro verspilt op ICT-gebied.

De belangenorganisatie ICT~Office komt deze week in haar reactie op de miljoenennota 2011 meteen met een oplossing (prediken voor eigen parochie): “Uitbesteden van de ICT! Daardoor kan de overheid de complexiteit en de kosten beter in de hand houden met minimaal hetzelfde niveau, terwijl de kosten niet omhoog gaan.”

Nee dus. De kosten moeten drastisch omlaag en het niveau fors omhoog. Mijn advies zou zijn dat de overheid voorlopig geen grote ICT-projecten meer start en zo min mogelijk uitbesteedt, zeker niet aan ICT-bedrijven die betrokken waren bij de ICT-drama’s van de laatste jaren. In de huidige beroerde omstandigheden zijn de slagingskansen voor overheidsprojecten immers nog verder afgenomen. Verder moet een paar miljard (per jaar) aan de meest voor de hand liggende verspillingen worden hardgemaakt en snel ingebracht in de lopende formatiebesprekingen over een nieuw te vormen regering.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in