Helft vacatures cybercrimeteams politie voor einde jaar ingevuld
Plaatsvervangend korpschef Henk van Essen vertelde eerder deze week in het AD dat de capaciteit van de cybercrimeteams bij de politie verdubbeld moet worden. “Die werving is in volle gang”, aldus Van der Zwan. Ongeveer de helft van de vacatures moet dit jaar dan ook al ingevuld zijn. Hoeveel er op dit moment precies ingevuld zijn, kon Van der Zwan niet zeggen.
De nieuwe mensen worden verdeeld over de tien verschillende regionale eenheden, die allemaal een eigen cybercrimeteam hebben, en de Landelijke Eenheid, waar ook het gespecialiseerde team High Tech Crime onder valt. De regionale teams krijgen er uiteindelijk ieder 9,5 FTE bij, bovenop de minimaal tien rechercheurs die al in een team zaten. De Landelijke Eenheid moet er 50 FTE bij krijgen.
Hoe de al aangenomen werknemers verdeeld worden over de teams, kan de Van der Zwan niet zeggen. Het is dus onduidelijk hoeveel vacatures er nog per eenheid open staan. De vacaturewebsite van de politie laat echter zien dat er in ieder geval nog mensen gezocht worden voor de eenheden Zeeland-West-Brabant, Amsterdam en Noord-Holland.
Aantrekkingskracht van politie
Dat er al zoveel mensen aangenomen zijn, is opvallend gezien de huidige krapte op de ICT-arbeidsmarkt. “Maar we zien nog steeds dat mensen graag bij de politie willen werken. Het is een zingevend beroep. Je kunt echt iets bijdragen aan veiligheid en dat is gelukkig iets wat mensen nog steeds aanspreekt.”
Om de nieuwe mensen binnen te halen, zijn speciale recruiters ingesteld voor de doelgroep. "De werving loopt voor een belangrijk deel via onze website", vertelt Van der Zwan. Maar de recruiters zoeken de doelgroep ook in de offline wereld op. "Ons recruitmentteam neemt veel deel aan grote tech-beurzen en andere evenementen."
De politie is positief gestemd over het vervullen van de resterende vacatures. “We gaan er vanuit dat we volgend jaar de rest van de vacatures kunnen invullen”, aldus Van der Zwan. Maar het korps realiseert zich ook dat er krapte heerst op de arbeidsmarkt. “We zijn in ieder geval ontzettend blij dat we de helft al hebben in kunnen vullen en we gaan vol goede moed door.”
Specialisten gezocht
De gezochte en aangenomen mensen hebben verschillende specialisaties, zoals cybercrime-analisten en financieel rechercheurs. “Binnen de teams werken mensen met verschillende specialismen samen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die zich specialiseren in financiële opsporing, intelligence of digitale opsporing.” Er is dan ook geen vaste set aan eisen waar potentiële nieuwe leden van de cybercrimeteams aan moeten voldoen. “Dat hangt echt af van het soort vacature.”
De cybercrimeteams doen niet alleen onderzoek op basis van aangiften, maar doen ook aan ‘verstoren en preventie’. “Zeker bij de Landelijke Eenheid proberen we ook inzicht te krijgen in cyberfenomenen en dadergroepen”, vertelt Van der Zwan. “We proberen dus niet alleen verdachten op te sporen, maar ook andere interventies te treffen, zodat je het de criminelen moeilijk kunnen maken.”
Dat is ook de reden dat de Landelijke Eenheid meer nieuwe werknemers in het cybercrimeteam krijgen dan de regionale eenheden. Maar de regionale eenheden richten zich ook niet alleen op het opsporen van daders naar aanleiding van een aangifte. “Iedere eenheid pakt een bepaald fenomeen aan. In Den Haag richten ze zich bijvoorbeeld op CEO-fraude. Zo is ieder eenheid wel met een extra thema bezig.”
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee