Microsoft pakt hybride werken serieus aan met aparte topfunctie
Om dat te behouden, stelt Microsoft nu een nieuwe topfunctie in.
De nieuwe Chief Hybrid Officer (CHO) bij Microsoft krijgt als taak de cultuurverandering van hybride werken niet verloren te laten gaan. In dat 'nieuwere werken' zijn flexibiliteit, zorg, welzijn en asynchroon werken mogelijk. De Nederlandse vestiging van Microsoft wil met het aanstellen van Shanna Bosmans als CHO niet alleen het terugglijden in oude gewoontes intern aan de kaak stellen, maar ook andere organisaties gaan helpen in de zoektocht naar een organisatieverandering om de toekomst van werk zo goed mogelijk vorm te geven. Daarbij gaat het duidelijk niet alleen om techniek.
De basisinfrastructuur voor werken op afstand en hybride werken heeft zich bewezen. Maar voor veel organisaties - ook voor Microsoft - is nog niet goed uitgekristalliseerd hoe de verworvenheden van de pandemie een plek krijgen in het werken ná de pandemie. Microsoft streeft zelf naar een omvorming van kantoren in sociale hubs, waar mensen samenkomen voor besprekingen. Veel van het werk kan dan buiten het kantoor worden gedaan.
Geen uniforme oplossing
"Er is geen one-size-fits-all als het gaat om de manier waarop mensen willen werken", stelt Bosmans in een verklaring. "Onze voorkeuren verschillen en ons privé- en werkleven vraagt om flexibele werkschema's. Waarom zouden we dan eisen dat mensen op dezelfde plaats, op hetzelfde tijdstip dezelfde vergaderingen bijwonen, als die momenten niet goed uitkomen, of gepland zijn op een moment waarop niet iedereen op zijn best is?"
"We moeten inzien dat de enige manier waarop een bedrijf tegenwoordig succesvol kan zijn, is door werknemers de mogelijkheid te geven om zelf te bepalen waar, wanneer en hoe ze werken, in harmonie met hun persoonlijkheid en levensstijl", aldus de nieuw aangestelde topvrouw. "Het is daarbij essentieel voor organisaties en managers om duidelijke werkafspraken te maken met werknemers in overeenstemming met de organisatiecultuur.”
Telewerken blíjft
In de verklaring haalt Microsoft het eigen jaarlijkse Work Trend Index-onderzoek van 2022 aan. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat meer dan een derde (39%) van de Nederlandse werknemers die momenteel hybride werken, het komende jaar volledig op afstand wil werken. Managers zijn echter huiverig om dit te faciliteren. Ze zijn er niet per se op tegen, maar twee derde (65%) zegt niet de invloed of de middelen te hebben daarvoor.
Een groot obstakel voor meer dan de helft (56%) van de managers is dat de hogere echelons niet goed weten wat er op de werkvloer speelt. Slechts 23% van de werkgevers heeft al afspraken gemaakt met teams over wanneer, hoe en waarom naar mensen naar kantoor komen. Er is dus nog het nodige te doen in het creëren van processen en hulpmiddelen om het hybride werken goed te verweven in de bedrijfscultuur.
Microsoft doet alvast wat suggesties door een cultuurverandering in te zetten op drie punten:
- People - inclusief asynchroon werken waarbij technologie het mogelijk maakt samen te werken zonder tegelijkertijd in dezelfde ruimte of online meeting te hoeven zijn. Daarbij ligt de focus op het verbeteren van de harmonie tussen werk en privé.
- Places - kantoorruimtes die sociale ontmoetingsplekken worden om de momenten waarop je juist fysieke meetings wil hebben te faciliteren. Daarnaast moeten vergaderzalen geschikt gemaakt worden voor hybride meetings.
- Processes - het creëren van handvatten die managers helpen werknemers te managen, te coachen en in staat te stellen om echt gebruik te maken van extreme flexibiliteit in hun werk.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee