Overslaan en naar de inhoud gaan

Talenten benutten - niet links laten liggen

Het personeelstekort in de ICT-sector is nijpender dan ooit. Dat zal voor 2030 niet veranderen volgens cijfers van het CPB en NLDigital. Bedrijven halen alles uit de kast op zoek naar IT-professionals. De vraag is of dat werkelijk het geval is. Dezelfde CPB-cijfers laten ook zien hoe opvallend klein de diversiteit is in deze overspannen arbeidsmarkt. Zo laten we uitzonderlijk talent zoals mensen met autisme te vaak links liggen. Dat kan anders.
Goed idee
© Shutterstock
Shutterstock

Werkgevers moeten verder gaan dan het creëren van banen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

In tijden van arbeidskrapte zou je verwachten dat werkgevers sneller mensen aannemen die eerder niet op het vizier stonden. Ondanks dat diversiteit en inclusiviteit veel aandacht krijgen, is dat nog nauwelijks merkbaar op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot. Onderzoek van recruiter Pro Contact stelt zelfs dat niet meer dan 35% van de HR-managers alleen in extreme noodsituaties bereid is nieuwe medewerkers te werven die anders nooit worden aangenomen. Denk aan mensen met autisme. Volgens CPB-cijfers wordt op dit moment slechts 3% van het totale personeelsbestand ingenomen door mensen met een beperking.

Maar wat is de definitie van mensen met een beperking? Al veel langer is bekend dat mensen met autisme uitzonderlijk veel talent hebben voor IT-functies. Denk aan softwareontwikkelaars, testers of cloudspecialisten. Sinds jaar en dag wordt de innovatiecapaciteit bij hightechbedrijf ASML voor een groot deel gedreven door een zogeheten neurodivergent personeelsbestand. Mensen met autisme presteren bovengemiddeld in analytisch denken, logica, creativiteit en buiten gebaande paden denken. Dat blijkt uit ervaring van ASML en andere technologiebedrijven.

Sta op en leid op

Toch lijkt het erop, dat organisaties met een diversiteits- en inclusiebeleid nog onvoldoende handvatten hebben om dat beleid om te zetten in daden. Zo is er meer nodig dan het creëren van banen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Werkgevers hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om proactief de handen uit te steken naar bijvoorbeeld studenten met autisme die vroegtijdig uitvallen in het HBO of WO-onderwijs. Niet omdat ze het niveau niet aankunnen. Maar simpelweg omdat de massale leeromgeving voor hen niet geschikt is. Naar schatting zitten ruim 20.000 getalenteerde Nederlandse jongeren met hoogfunctionerend autisme of hoogbegaafdheid werkloos thuis omdat ze uitgevallen zijn in het regulier onderwijs.

Kennis nodig van ICT-bedrijven

Werkgevers moeten opstaan om deze jongeren actief te begeleiden naar een baan. Opleider en sociale onderneming ITvitae laat zien dat het kan. In kleine lesgroepen van 10 tot 14 deelnemers hebben zij vanaf 2013 meer dan 500 studenten met autisme op weg geholpen naar een ICT-specialisatie. Daarvoor hebben ze wel de kennis nodig van ICT-bedrijven. Zo stelt Sogeti clouddocenten beschikbaar. Om sneller en veel meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen, zouden meer technologiebedrijven moeten opstaan om ICT-kennis actief te delen met opleiders zoals ITvitae.

Collega Boaz van Haaften vertelt inmiddels trots dat zijn loopbaan booming is. Ook hij werd eerder afgeschreven door het UWV. Na een opleiding te midden van gelijkgestemde mensen met neurodiversiteit is hij nu een succesvolle IT-consultant.

Kortom, actieve begeleiding van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt is voor alles en iedereen beter. Dus grijp deze week van het autisme aan om op te staan voor het delen van eigen kennis met duizenden jongeren voor uitzicht op een duurzame baan in de ICT-sector.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in