95 procent start-ups mislukt in VS
Somberder beeld
Uit onderzoek van Shikhar Ghosh van de Harvard Business School blijkt dat beide cijfers veel te rooskleuring zijn. Ghosh onderzocht het wedervaren van 2000 beginnende Amerikaanse bedrijven die ten minste 1 miljoen dollar risicokapitaal ontvingen tussen 2004 en 2010, bekeek de portfolio’s van investeringsbedrijven en sprak met allerlei betrokkenen.
‘Doden heel stilletjes begraven’
De oorzaak van het verschil tussen de optimistische vuistregel en de resultaten van zijn eigen onderzoek, ligt volgens Ghosh deels in het gebrek aan onderzoek naar de mislukkingen. “We weten maar weinig van het ‘ondernemerschapsproces’,” zei hij tegen de Wall Street Journal, die op 27 september voor de derde maal zijn jaarlijkse ranglijst van 50 Amerikaanse start-ups presenteert. “Risico-investeerders begraven hun doden heel stilletjes. Ze benadrukken vooral hun succes. Over de mislukkingen praten ze niet.”
Er zijn meerdere definities van ‘mislukking’ in omloop, zegt Ghosh. “Als ‘mislukking’ staat voor liquidatie van alle activa waarbij de inversteerders al hun geld kwijt raken, dan mislukken dertig tot veertig procent van alle kansrijke start-ups in de VS. Als mislukken hetzelfde is als het niet realiseren van de geprojecteerde ‘return on investment’, bijvoorbeeld een gespecificeerde groei van de omzet of een moment waarop ‘break even’ in de cashflow wordt gehaald, dan mislukt meer dan 95 procent.”
'Mislukken' drukt volgens Ghosh zwaarder op ondernemers die geld hebben geleend via creditcards of van vrienden en familie, dan op hen die geld via investeerders binnenhaalden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee