IPv4-adressen in Europa in september op
RIPE kreeg nog niet zo lang geleden twee adresblokken toegewezen van IANA. Aanvankelijk dacht men daar nog geruime tijd, wellicht tot in 2012, mee door te kunnen. Maar de vraag in de Europese regio is de laatste maanden zo snel gestegen dat het einde van de voorraad sneller in zicht komt.
Porties van 2048 adressen
Zodra RIPE het laatste blok aanspreekt, treedt een speciaal verdelingsmechanisme in werking. “Van het laatste adresblok geven we iedere local internet registry (de leden van RIPE, voor het merendeel internet service providers) op aanvraag nog 1 keer een blok adressen. Dat krijgen ze alleen als ze kunnen aantonen dat ze een IPv6-transitieplan hebben opgesteld. En het gaat niet om grote aantallen: per LIR is er een /21-blok beschikbaar”, zegt Titley. Dat is volgens hem een druppel op de gloeiende plaat: een /21-blok telt 2048 adressen.
De locale adresbeheerders zijn wel vrij in de uitgifte van de adressen die ze nog in beheer hebben. Maar ze mochten wel dwaas zijn als ze die niet zouden gebruiken om de migratie naar IPv6 te faciliteren, zegt Titley. “Ze hoeven hun laatste adressen daarvoor niet te gebruiken, maar het zou in zakelijk opzicht zelfmoord zijn als ze het niet deden.”
RIPE vraagt adressen niet terug
Niet alle LIR’s zitten overigens meteen knijp als RIPE door zijn adressen heen is. ISP BIT – dat overigens ook al heel actief is met de overstap op IPv6 - meldt bijvoorbeeld dat het, dankzij een recente toewijzing van RIPE, nog voor anderhalf jaar voorraad IPv4-adressen heeft. RIPE zal die niet terugclaimen, stelt Titley desgevraagd. Alleen wanneer de noodzaak van het in beheer hebben van IPv4-adressen vervalt, kan RIPE ze terugclaimen. Daar moet men zich ook niet de wereld van dromen, zegt Titley. “Stel dat we een /8-blok zouden kunnen terugclaimen … De laatste tijd geven we IPv4-adressen uit in een tempo van 14 van die blokken per jaar. Een blok zou ons dus hooguit enkele weken verder helpen.”
Het opraken van de IPv4-adressen hoeft overigens niet tot problemen te leiden, zegt Titley, maar het is wel zaak dat ISP’s, maar ook bedrijven die websites uitbaten, ‘dual stack’ gaan draaien, oftewel hun systemen ook geschikt maken voor IPv6-verkeer. “Dat is relatief simpel. De wereld loopt niet ten einde, het is geen millenniumprobleem”, zegt Titley.
Meer weten? Lees het dossier IPv6
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee