Nederlandse werknemers: AI- en programmeerlessen moeten verplichte lesstof worden
Wat Nederlandse werknemers betreft komt er verplichte lesstof over kunstmatige intelligentie (AI) en programmeren, zowel op school als op het werk. Dat stelt de meerderheid van 750 ondervraagde werknemers in onderzoek van ServiceNow.
Maar liefst 75% van de Nederlandse werknemers geeft in het Future of Work-onderzoek van ServiceNow aan dat AI verplichte lesstof moet worden en 70% vindt dat dit ook moet gelden voor programmeren.
De redernatie lijkt duidelijk: ruim 7 op de 10 stelt dat als je dit soort digitale vaardigheden hebt, dat je carrièrevoordelen op kan leveren. Maar slechts 58% zegt nu zelf over de technische vaardigheden te beschikken om met AI-systemen te werken. Daar zit dus nog een flinke kloof in.
Ook les op het werk
Wat de werknemers betreft komt er dus niet alleen verplichte lesstof in het onderwijs, maar ook op het werk. Ruim de helft van de werknemers zegt namelijk dat ze zich comfortabeler zouden voelen in hun carrière als ze aanvullende training zouden krijgen in digitale vaardigheden. 61% verwacht bovendien dat werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen in de ontwikkeling van de digitale vaardigheden van hun medewerkers.
Ook kunnen werkgevers helpen met bepalen waar een werknemer dan moet beginnen met het ontwikkelen van die vaardigheden: een derde van de respondenten vindt dat nu nog lastig.
Overigens nemen werknemers ook zelf al actie. De helft is namelijk al bezig met het actief volgen van aanvullende trainingen of is van plan dit te gaan doen.
Onderwijs moet beter
Verder vinden veel Nederlandse werknemers dat het onderwijs nu niet voldoet wat betreft digitale vaardigheden. Een derde zegt bijvoorbeeld dat hun opleiding ze niet op de arbeidsmarkt heeft voorbereid.
Om de volgende generatie wel beter voor te bereiden, moet er dus onderwijs komen in AI en programmeren. 58% van de respondenten in Nederland vindt zelfs dat er een kwalificatiestandaard moet komen voor digitale vaardigheden, die door werkgevers erkend wordt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee