Geen van de 300 grootste webwinkels in Nederland voldoet aan toegankelijkheidseisen
Van de 300 grootste webwinkels in Nederland voldoet er niet één aan de toegankelijkheidseisen die vanaf 28 juni verplicht zijn door Europese regelgeving. Grote merken als HEMA, Coolblue, H&M en HelloFresh hebben het nog niet op orde, zo blijkt uit het jaarlijkse Webwinkel Toegankelijkheidsonderzoek van digital agency Level Level. De resultaten van dat onderzoek worden vandaag gepubliceerd.
- Lees ook: Toegankelijkheid bij bol

Level Level wijst er in het persbericht over de 2025-editie van het onderzoek op dat de klok tikt. Vanaf 28 juni 2025 treedt namelijk de European Accessibility Act (EAA) in werking. Die EU-wet verplicht bedrijven om hun digitale diensten toegankelijk te maken voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Voor overheden gelden al sinds 23 september 2018 toegankelijkheidseisen, die in de praktijk echter lang niet altijd gehaald worden.
Geen positieve praktijksituatie
Zo was eind vorig jaar 49 procent van de overheidswebsites en -apps in het Dashboard DigiToegankelijk in lijn met de wet. Dus net iets meer dan de helft van de websites en apps die overheden aanbieden, schendt nog steeds de wet toegankelijkheid. Dit blijkt uit de Jaarmonitor digitale toegankelijkheid 2024, die wordt opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Voor het bedrijfsleven ziet het er niet veel rooskleuriger uit. De nieuwste editie van het Webwinkel Toegankelijkheidsonderzoek van Level Level toont aan dat er bij veel webwinkels nog altijd sprake is van grote toegankelijkheidsproblemen. Online winkelen is vrijwel onmogelijk voor miljoenen mensen met een beperking, aldus Level Level. In Nederland gaat het om naar schatting 4,5 miljoen mensen.
Problematisch voor consumenten
Zo is het bij zes van de vijftien grootste webshops niet mogelijk om iets te bestellen zonder gebruik te maken van een muis. Dat is problematisch voor mensen met verschillende soorten beperkingen. Daarnaast heeft 40% van de webshops afbeeldingen zonder alternatieve tekst ingebed. Dat is problematisch voor blinden en slechtzienden, die hierdoor cruciale informatie missen. Verder heeft 71% van de webwinkels teksten met te weinig kleurcontrast, wat het lezen bemoeilijkt.
Bij HEMA ontbreekt een visuele focus indicator en is de cookiebanner pas na honderden tab-toetsen bereikbaar. Coolblue hanteert een ontoegankelijke CAPTCHA, waardoor bestellen niet lukt. HelloFresh laat gebruikers vastlopen bij het kiezen van een bezorgmoment of betaalmethode. En bij H&M zorgen onduidelijke filters, niet juist bedienbare keuzerondjes en formulieren waarvan de volledige inhoud in één keer wordt voorgelezen voor verwarring en frustratie.
108 fouten per homepage
Niet alleen is er sprake van aanhoudend tekortschieten qua toegankelijkheid, er is zelfs een toename. Het aantal toegankelijkheidsfouten per homepage ligt gemiddeld op 108 stuks. Dat is een stijging van 17% ten opzichte van het jaar ervoor, meldt Level Level.
Er is echter ook goed nieuws. Voor het eerst in 4 jaar tijd is er een positieve stijging in de toegankelijkheid van de 15 grootste webwinkels van Nederland. Zo scoren 7 webwinkels nu beter in vergelijking met vorig jaar en zijn slechts 3 webwinkels gedaald in score, waardoor zij minder toegankelijk zijn dan vorig jaar.
Verschillende toezichthouders
Niet voldoen aan toegankelijkheidseisen brengt niet alleen juridische risico’s met zich mee, maar ook reputatieschade en gemiste omzet, waarschuwt het bedrijf. De juridische risico's kunnen ook financiële gevolgen hebben, want vanaf 28 juni is dus de EAA van toepassing. Toezichthouder ACM (Autoriteit Consument en Markt) is één van de instanties die dan toezicht houden op naleving.
De ACM doet dit voor e-handelsdiensten en elektronische communicatiediensten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor financiële e-handelsdiensten en bankdiensten. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) voor e-boeken en diensten voor audiovisuele mediadiensten. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) voor producten, waaronder e-readers.
Özlem Sehirli-Kaya, manager Consumentenbescherming bij de ACM: “De nieuwe regels voor digitale toegankelijkheid moeten ervoor zorgen dat de online winkelervaring van gebruikers met en zonder beperking verbetert. Online je boodschappen doen of een energiecontract afsluiten moet daarmee voor iedereen mogelijk worden.”
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee