Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel bouwt Ivy Bridge-pc in zakformaat

Intel toonde het moederbord van de NUC vorige week op de partnerconferentie Platinum Summit in Londen, meldt de website Extremetech. De pc in een notendop is hoofdzakelijk bedoeld voor de aansturing van digitale informatieborden (digital signage) en verkoopkiosken. Mogelijk is hij ook geschikt voor Home Theatre PC’s (HTPC’s).
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De printplaat heeft een formaat van 10 bij 10 centimeter – er passen er ongeveer 6 op een A4-velletje. Toch heeft Intel kans gezien er naast de Core i3- of Core i5-microprocessor 2 SO-DIMM-geheugenmodules, 2 mini-PCI Express-uitbreidingskaarten, een HDMI-monitoraansluiting en connectoren voor Thunderbolt en USB 3.0 op te plaatsen.

Sandy Bridge maakt plaats voor Ivy Bridge

De vrij zwakke grafische processor HD Graphics 3000 in de 2e generatie Core (Sandy Bridge) zou de achilleshiel van de NUC kunnen zijn. Maar Intel ziet ervan af het apparaat in de huidiger vorm, dus met Sandy Bridge-chip, op de markt te brengen. In plaats daarvan komt de NUC in de tweede helft van dit jaar beschikbaar met een 3e generatie Corechip (Ivy Bridge), kreeg Extremetech later bevestigd van Intel. In de Ivy Bridge-processors zit een veel krachtiger GPU, de HD Graphics 4000. Hij ondersteunt bovendien de grafische standaard DirectX 11.

Vergelijking met Raspberry is misplaatst

Op het eerste gezicht heeft de NUC veel weg van de Raspberry Pi, een Britse minicomputer. Die heeft een nog kleiner moederbord (8,5 x 5,5 cm). De Raspberry maakt echter gebruik van een ARM-processor, die nog steeds minder energie gebruikt dan zelfs de zuinigste low-voltageprocessor van Intel. Anderzijds is de Core i3/i5 van Intel een stuk krachtiger. Intel heeft nog geen prijs voor de NUC bekendgemaakt, maar hij zal ongetwijfeld een stuk hoger liggen dan de 35 dollar van de Raspberry Pi.

Extremetech wijst erop dat de Taiwanese fabrikant VIA Technologies enkele jaren geleden net zo kleine of nog kleinere moederborden voor x86-processors op de markt heeft gebracht (Nano-ITX, Pico-ITX, Mobile-ITX). Die waren echter allemaal beperkt tot trage, zwakke processors van VIA zelf.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in