Mede-oprichter Microsoft noemt Windows 8 'verwarrend'
Met een aantal concrete voorbeelden laat Allen zien welke aspecten van Windows 8 hem goed en minder goed bevallen. Zijn algemene conclusie is dat gebruikers uiteindelijk wel zullen wennen aan het nieuwe besturingssysteem van Microsoft en er met plezier mee zullen werken.
Windows 8 heeft gespleten persoonlijkheid
Andere testers ventileerden al eerder kritiek op de gebruikersinterface van Windows 8. Aan de ene kant is er het ‘modern’ of ‘Windows 8-stijl’ (voorheen Metro) gedoopte scherm met grote tegels, die toegang geven tot applicaties en functies. Apps voor de Windows 8-stijl vullen doorgaans het hele scherm, hebben geen menu’s en een beperkte functionaliteit. Ze komen het best tot hun recht op tablets met aanraakscherm. Anderzijds is er een ‘klassiek’ bureaublad zoals in Windows 7, maar dan zonder startknop of startmenu. Elk van beide weergaves kan worden opgevat als een kader waarbinnen applicaties draaien.
Klassieke bureaublad kan niet als standaard worden ingesteld
Paul Allen is onder de indruk van de ‘slimme integratie’ van beide interfaces, die het gebruik op een desktop-pc en een tablet in één besturingssysteem ondersteunt. Maar hij vindt het vreemd dat er geen mogelijkheid is om het klassieke bureaublad als standaardweergave na het opstarten in te stellen. “Dat zou wel moeten”, aldus Allen. De gebruiker krijgt nu altijd het Startscherm te zien, met een verschuifbare strook tegels die apps of features voorstellen.
De man die samen met Bill Gates in 1975 Microsoft oprichtte vindt het ontbreken van het vertrouwde Startmenu één van de grootste veranderingen die in Windows is doorgevoerd. Hij wijst er wel op dat de gebruiker via één van de tegels direct kan overschakelen naar het bureaublad. Voor gebruikers die echt niet zonder Startknop en Startmenu kunnen, verwijst Allen naar tools van derde partijen zoals ViStart 8.
Nieuwe Charms Bar is onzichtbaar
Een ander manco vindt Allen de “niet voor de hand liggende” beschikbaarheid van de zogeheten Charms Bar, een nieuwe voorziening waar functies als zoeken, delen, apparaten en instellingen achter schuilgaan. Om die balk zichtbaar te maken, moet de gebruiker van een gewone pc de muisaanwijzer naar de rechterboven- of benedenhoek van het scherm bewegen.
De ontwerpers van Windows 8 hebben de aan-uitknop (ook voor functies als slaapstand en opnieuw opstarten) goed verstopt. Die blijkt ook op de Charms Bar te zitten. “Ik zou willen dat er een tegel op het Startscherm beschikbaar was om deze opdrachten makkelijker toegankelijk te maken”, verzucht Allen.
Dezelfde applicatie kan twee keer worden opgestart
Tot de ‘raadselachtige’ aspecten van de dubbele gebruikersinterface rekent Allen de mogelijkheid om twee versies van een gelijknamige applicatie, zoals Internet Explorer, tegelijk te openen. In feite gaat het om verschillende applicaties met hetzelfde gebruiksdoel. Ook bestanden kunnen worden geopend in beide weergaves.
Als je bijvoorbeeld in de bureaublad-modus in Outlook een PDF-bijlage opent, zal Windows de bijlage niet weergeven in de desktopapplicatie Acrobat Reader maar in Microsoft Reader, een applicatie die meer op tablets is toegesneden. De gebruiker moet daarna handmatig terugschakelen naar de bureaublad-modus. De gebruiker kan dit probleem wel ondervangen door in de Windows-instellingen handmatig bestandstypen aan specifieke applicaties te koppelen.
Tot de kleinere 'raadsels' die Allen noemt, behoren de onmogelijkheid om grote aantallen tegels te ordenen in groepjes of 'lagen', het ontbreken van een klok op het Startscherm, problemen bij het gebruik van meerdere monitoren en het niet automatisch verschijnen van een virtueel toetsenbord op een tablet in desktopmodus.
Na een ontdekkingsperiode zal het allemaal wel wennen
Alle veranderingen in Windows 8 kunnen aanvankelijk verwarring opleveren, meent Allen. Maar hij verwacht dat gebruikers na een korte ‘ontdekkingsperiode’ vertrouwd zullen raken met de meeste wijzigingen. Hij juicht het in elk geval toe dat Microsoft een besturingssysteem heeft ontwikkeld dat geknipt is voor tabletcomputers.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee