Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese clouds klagen over Microsoft bij EC

Microsoft wordt weer beschuldigd van machtsmisbruik en concurrentievervalsing, ditmaal op het gebied van cloud. De aanbieder van software als Windows en Exchange plus diverse clouddiensten onder zijn Azure-vlag rekent namelijk meer voor het draaien van zijn software in clouds van andere aanbieders. Zo wordt Azure dus financieel voorgetrokken, aldus een handelsgroep die Europese cloudaanbieders vertegenwoordigt. Een formele klacht hierover is nu ingediend bij de Europese Commissie (EC).
Microsoft, Salt Security
© Salt Security
Salt Security

Deze kwestie van licentiekosten voor gebruik van Microsoft-software in cloudomgevingen speelt al enige tijd. Daarbij dreigt ook een antitrustkeuring door de marktautoriteiten van de EC. Microsoft is zich hier terdege van bewust en heeft in mei dit jaar wijzigingen aangekondigd voor de licentiestructuren die het toepast op zijn software in cloudverband. Deze wijzigingen zijn per 1 oktober ingegaan en bevatten concessies vanuit de cloudaanbieder, maar tegelijkertijd ook opvallende uitzonderingen.

Klacht na klacht

Ondanks de door Microsoft doorgevoerde veranderingen zien Europese cloudproviders zich op achterstand gesteld. Handelsgroep CISPE (Cloud Infrastructure Service Providers in Europe) klopt dan ook aan bij het Directoraat-generaal voor Concurrentie (COMP). De formele klacht die is ingediend bij die EC-instantie voor gezonde marktwerking volgt op een aparte klacht die CISPE-leden eerder al hebben ingediend. Dat is in maart gedaan door de Franse cloudaanbieder OVHcloud en de Italiaanse hostingfirma Aruba, aldus The Register.

CISPE verklaart met de eigen klacht, die gister is ingediend, de eerder ingezette trajecten van OVHcloud en Aruba te steunen. De pan-Europese vertegenwoordiger van de cloudbranche spreekt van serieuze, onopgeloste issues wat betreft Microsoft, softwarelicenties en clouds. In de formale klacht bij de EC vraagt CISPE om ingrijpen door de Europese autoriteiten om de markt voor cloudinfrastructuurdiensten te corrigeren, met oog op het belang van leveranciers én klanten op dat gebied. Het Nederlandse Leaseweb is ook lid van CISPE, naast Franse, Italiaanse, Spaanse en Finse cloudproviders plus ook nog de Amerikaanse cloudgigant AWS.

'Erger gemaakt'

"Recente aankondigingen, blogs en FAQ-documenten die zijn gepubliceerd door Microsoft in een poging om marktonderzoeken [door antitrustautoriteiten - red.] af te wenden, hebben niet details, duidelijkheid of verzekeringen geboden", die volgens CISPE nodig zijn om de concurrentiebelemmerende licentiepraktijken van Microsoft te beëindigen. "In tegendeel, de nieuwe contractvoorwaarden die Microsoft unilateraal heeft opgelegd op 1 oktober 2022 voegen nieuwe oneerlijke praktijken toe aan de lijst [van concurrentiehinderende handelingen door Microsoft - red.]."

CISPE stelt dat Microsoft volhardt in zijn positie en gedrag waarmee het onherstelbare schade toebrengt aan het Europese cloudecosysteem. Daarmee berooft de grote Amerikaanse aanbieder Europese klanten van keuze voor hun cloudinzet (deployments). Naast de kwestie van kosten voor het draaien van Microsoft-software in non-Microsoft clouds speelt er ook de kwestie van technische aanpassingen die nodig kunnen zijn om Microsofts veelgebruikte producten te draaien in concurrerende clouds.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in