Overslaan en naar de inhoud gaan

Code 4 Us

Soms bedenken politici iets nuttigs. Neem nu Matt Cartwright, Member of Congress voor Pennsylvania. In 2021 stelde hij een nieuwe wet voor met de illustere naam "Grace Hopper Code for Us Act". Admiraal Grace Hopper, de computerwetenschapper en wiskundige die programmeren democratiseerde door het ontwerp van Cobol.

In de strijd om jong talent heeft Cartwright voorgesteld om fiks te investeren in het opleiden van mensen in legacytechnieken. De aanleiding was corona: door de enorme hoeveelheden werkelozen, moesten de legacysystemen snel worden aangepast om de toestroom en noodwetten het hoofd te kunnen bieden.

De overheid had - blijkbaar - onvoldoende toegezien op de personele kant: programmeurs die massaal de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, maar niemand om hun excellentie mee te delen. Ik hoorde dat er destijds tot in Nederland is gezocht naar mensen.

Het wetsvoorstel houdt in dat er voor het beheer en de modernisering van hun legacysystemen onderwijs moet komen om mensen te onderleggen in legacycomputertalen. Er komt daartoe een pot van honderd miljoen dollar waarvoor kennisinstellingen projectvoorstellen kunnen indienen. Het idee is om met dat geld ook aansluiting te zoeken met legacy sites waar stages gelopen kunnen worden, waarbij prioriteit gegeven wordt aan vrouwen en andere ondergerepresenteerde groepen in het vakgebied.

Ik zie daar wel wat in, maar dan een beetje anders.

1: Op MBO-niveau opleiden tot operationele functies waaronder onderhoud en functioneel beheer van legacy code.

2: Op HBO/WO-niveau opleiden tot tactische/strategische functies waaronder het verstandig aansturen van onderhoud en beheerafdelingen van legacy.

3: Op kennisinstellingen ontwikkelen van tools, technieken, best practices ten behoeve van onderhoud, beheer, en moderniseren van legacy systemen.

En vlak ook nieuwbouw met mainframetechnieken niet uit: voor massale en robuuste transactieverwerking kom je snel uit op Cobol met SQL op een mainframe. En moet er nog fiks algoritmisch gerekend worden, dan zijn Fortran en PL/1 ook zomaar van de partij. Mainframes en moderne talen en technieken kunnen perfect samenwerken, dus voor aansluiting met de nieuwe wereld hoeft niemand bang te zijn.

Binnenkort gaat de wet op het Adviescollege ICT in, de navolger van de Clinger Cohen Act van 1996. Het zou mooi zijn als een Nederlandse variant van het wetsvoorstel van Matt Cartwright er iets sneller is in Nederland. Maar ja, welke wijze politici zouden zoiets kunnen bedenken in dit land?

Magazine AG Connect
Dit artikel verscheen ook in AG Connect editie 3 2024. Wil je het blad ook ontvangen? Bekijk dan onze abonnementen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in