Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel spiegelt 10 'vette jaren' voor

Intel denkt de komende tien jaar zijn computerchips sneller te kunnen maken en verder te verkleinen. Dat hebben onderzoeksteams van de Amerikaanse chipreus onthuld op een chipconferentie in San Francisco. Ze ontwikkelen onder meer technologie om delen van chips op elkaar te stapelen.
Intel, chips
© Intel
Intel

Met gecombineerde 'tegels' of 'chiplets' van zulke gecombineerde componenten zou meer rekenkracht kunnen worden gegenereerd. Door het stapelen kan ook ruimte worden bespaard. Intel stelt dat er 30 tot wel 50 procent meer transistors op een enkele chip geplaatst kunnen worden. In theorie valt dat te vertalen naar navenante prestatiesprongen.

Teruggekeerde topman

Zo wil Intel een voorsprong nemen in het maken van kleine en snelle chips op rivalen als Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) en het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics. Intels aloude concurrent AMD doet al enige tijd aan chiplets; vanaf de eerste generatie EPYC-serverprocessors. Intels nieuw aangetreden CEO Pat Gelsinger, die een teruggekeerde oudgediende medewerker is, heeft het doel gesteld om in 2025 weer marktleider te zijn.

De Taiwanese en Zuid-Koreaanse concurrentie (respectievelijk TSMC en Samsung) hebben de afgelopen jaren Intel flink voorbijgestreefd met stappen naar kleinere nanometermaten voor transistors. Die verkleiningen hebben zich vertaald in prestatiestappen mét tegelijk ook energiebesparing voor de krachtigere chips. Ook AMD is al voorbij Intel gekomen wat betreft dit deel van het chipproductieproces.

7 jaar op 14 nm

Intel zit al zo'n zeven jaar 'vast' op zijn productieprocédé voor 14 nanometer. Daarbij heeft het die inmiddels relatief grote maat wel telkens weten te verfijnen. Alleen steken die lichte verbeteringen wat schraal af tegen de voordelen die volgende, kleinere nanometerstappen kunnen brengen. De elfde generatie (codenaam Rocket Lake) van Intels Core i-processors die begin dit jaar is uitgekomen, zal de laatste zijn die op 14 nm wordt geproduceerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in