Sterke groei accupatenten, essentieel voor schone energie
Om de doelstellingen voor het klimaat en voor duurzame energie te behalen, moet in 2040 het aantal batterijen - plus andere, nieuwe vormen van energie-opslag - vijftig keer zo hoog zijn als nu. Dit stelt het Europees Octrooibureau (EOB) op basis van een studie die het samen met het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft uitgevoerd.
Uit dat onderzoek naar octrooien voor accutechnologie komt naar voren dat elektrische voertuigen nu de belangrijkste motor achter batterijinnovatie zijn.
Kosten 90% gedaald
Batterijoctrooien zijn nu goed voor 90 procent van alle patenten voor elektriciteitsopslag. Daarbij nemen Lithium-ion-batterijen bijna de helft (45 procent) in van alle batterijgerelateerde octrooien. De
kosten voor dit veelgebruikte type batterijen is de afgelopen tien jaar met maar liefst 90 procent gedaald. Dit melden het EOB en IEA in een persbericht dat deze ochtend is uitgebracht en wat AG Connect onder embargo heeft ingezien.
Nederland speelt ook mee op het gebied van batterij-innovatie, met 179 internationale octrooien op dit gebied sinds het jaar 2000. Aziatische landen hebben echter een grote voorsprong in deze "wereldwijde race om batterijtechnologie", stelt het EOB in het rapport 'Innovation in batteries and electricity storage – a global analysis based on patent data'.
Rijk innovatie-ecosysteem
"Japan en Zuid-Korea hebben wereldwijd met batterijtechnologie een grote voorsprong opgebouwd en bezitten veel meer internationale patenten op dit gebied dan Europa, China en de VS." Binnen Europa voert Duitsland de boventoon. Dat land genereerde de meeste octrooien voor batterijtechnologie (5.080) in de periode 2000 – 2018. Daarna volgen Frankrijk (1.354) en het Verenigd Koninkrijk (652). Europa en de VS lopen relatief achter op Azië, maar kunnen bouwen op een rijk innovatie-ecosysteem van diverse MKB's en onderzoeksinstellingen, merkt het EOB op.
De ontwikkeling van betere en ook goedkopere elektriciteitsopslag vormt een grote uitdaging voor de toekomst, aldus het EOB. Volgens het duurzame ontwikkelingsscenario van het IEA zal in 2040 wereldwijd bijna 10.000 gigawatt-uur aan batterijen en andere vormen van energieopslag nodig zijn, wat 50 keer de omvang is van de huidige markt. Dit om dan de klimaat- en duurzame energiedoelstellingen te kunnen halen.
Klimaatverandering tegengaan
“Technologie voor elektriciteitsopslag is van cruciaal belang om aan de vraag naar elektrische mobiliteit te kunnen voldoen en om de transitie naar recyclebare energie te bewerkstelligen. Dat is nodig, willen we de klimaatverandering tegengaan,” zegt EOB-voorzitter António Campinos. “De snelle en aanhoudende toename van innovaties op dit gebied toont aan dat uitvinders en bedrijven de uitdaging van de energietransitie aangaan."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee