Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Biden wil Big Tech aan banden leggen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich openlijk uitgesproken vóór strengere regulering van dominante techbedrijven, die veelal van Amerikaanse bodem zijn. Zogeheten Big Tech-bedrijven kunnen een onevenredig grote invloed hebben op economie, maatschappij en democratie waarbij dan zaken spelen als concurrentie en innovatie maar ook privacy en desinformatie. De EU is al jaren bezig met wet- en regelgeving op die gebieden.
toespraak Joe Biden
© White House
White House

De Verenigde Staten lijken nu het voorbeeld van de Europese Unie te gaan volgen door een strengere aanpak te willen van dominante techbedrijven. President Biden heeft in de tweede State of the Union-toespraak van zijn ambtsperiode gepleit voor brede, partij-overkoepelende regulering van Big Tech. Tijdens die speech van meer dan een uur heeft hij hete hangijzers aangesneden als databescherming, gerichte advertenties en gebruik van persoonlijke data.

Concurrentie, keuze, kosten

President Biden doet de oproep aan Amerikaanse wetmakers om regelgeving aan te nemen die handhaving op het gebied van antitrust versterkt. Daarmee moet worden voorkomen dat grote online-platformen hun dominante positie misbruiken om hun eigen producten oneerlijke voordelen te geven. Kleinere concurrenten maken daardoor minder kans en consumenten (waaronder hier burgers maar ook bedrijven worden vertaan) hebben dan minder keus, wat ook hogere prijzen kan betekenen.

De boodschap van Biden om ook persoonlijke data van kinderen en tieners beter te beschermen, en datagebruik van alle Amerikanen aan banden te leggen, doet The Verge denken aan zijn eerste State of the Union-toespraak. Bij die speech van vorig jaar was Facebook-klokkenluider Frances Haugen een gast van first lady dr. Jill Biden. Haugen heeft in 2021 wereldkundig gemaakt dat 's werelds grootste social network zich heel goed bewust is van de mentale risico's voor jonge gebruikers die platformen van Facebooks moederbedrijf Meta gebruiken zoals Instagram.

Politieke kloof

Ondanks deze en andere onthullingen plus onderzoeken naar invloed en impact van Big Tech heeft de regering van de VS weinig gedaan op het gebied van databescherming. Er zijn weliswaar wetsvoorstellen gedaan, maar die zijn niet tot stemming gekomen en dus nooit echt wet geworden. Deels is dat te wijten aan gebrek aan steun vanuit wetmakers. Republikeinse en Democratische senatoren blijken zich niet goed op één lijn te kunnen zetten. President Biden roept dus op om met vereende krachten Big Tech aan te pakken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in