Overslaan en naar de inhoud gaan

EZ belooft beter inzicht in digitale economie

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gaat in overleg met het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) om tot een betere, modernere indeling van het bedrijfsleven te kunnen komen. De digitale economie in Nederland valt momenteel namelijk niet goed in kaart te brengen, terwijl inzicht in deze economische activiteiten wel wenselijk is.
Digitale transformatie
© CC0 1.0
CC0 1.0

Dit antwoordt de bewindsvrouw in uitgestelde antwoorden op Kamervragen van VVD'er Martin Wörsdörfer, die begin 2018 door AG Connect is uitgeroepen tot IT-politicus van 2017.

De EZ-staatssecretaris is van mening dat afbakening van de interneteconomie niet mogelijk is op basis van een selectie van SBI-codes. "De interneteconomie raakt namelijk vrijwel alle sectoren", schrijft Keijzer in haar antwoorden. Zij zegt toe aan verandering te gaan werken, maar maakt daar nog een kanttekening bij. Eenvoudige aanpassing van de SBI (Standaard Bedrijfsindeling) is volgens haar geen sluitende oplossing.

'Niet eenvoudig af te bakenen'

Allereerst valt op te merken dat de digitale economie conceptueel, laat staan statistisch, niet eenvoudig is af te bakenen. De focus moet dus niet per se gelegd worden op een nieuwe afbakening, maar veel meer op de vraag hoe het belang en impact van digitale ontwikkelingen gemeten kunnen worden." Toch treedt de staatssecretaris in overleg met het CBS, voor internationale aanpassingen aan de SBI. Hier komt wel Nederland-overstijgend werk aan te pas. "Aanpassing van de internationale richtlijnen die de basis vormen voor de SBI vereisen brede consensus op Europees niveau."

In afwachting daarvan verklaart Keijzer dat ze bereid is om het CBS te vragen om inspanningen te verrichten voor alternatieve meetmethodes. "In 2018 wordt bijvoorbeeld door het CBS de online omzet in de detailhandel in kaart gebracht en een eerste monitor van de platformeconomie opgesteld." Komend jaar wordt nog een andere, belangrijke stap gezet.

Dan zal het CBS namelijk zijn 2016-onderzoek ‘Measuring the internet economy in The Netherlands: a big data analysis’ herhalen. "Hiervoor stelt het ministerie van EZK zowel reguliere als aanvullende financiering beschikbaar aan het CBS. Tenslotte, zoals aangekondigd in de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, werken we aan een monitor om de digitale transformatie beter in kaart te brengen."

Digitale economie stimuleren

Kamerlid Wörsdörfer heeft zijn vragen over de door het CBS gebruikte SBI eind juni al ingediend. Normaal geldt er een periode van drie weken voor beantwoording van Kamervragen, maar het zomerreces heeft dit doorkruisd. "We vinden het terecht dat dit de aandacht krijgt – de indeling voldoet niet en dat wordt erkend. Er wordt dus gewerkt aan het verstrekken van inzicht in de omvang van de digitale economie", laat Wörsdörfer weten in een toelichting aan AG Connect.

"Uiteraard zullen we het kritisch volgen, want wat de VVD betreft is snelheid geboden – zonder inzicht kunnen we de digitale economie niet stimuleren en faciliteren. En we blijven natuurlijk graag uit de sector signalen ontvangen." Het CBS zelf heeft in zijn 2016-rapport ‘Measuring the internet economy in The Netherlands’ al aangegeven dat de digitale economie buiten de SBI valt, en dat die codering ontoereikend is om de ontwikkeling van de digitale economie in beeld te krijgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in